Trnava: Blagoslov nadbiskupijskih vinograda i mladoga vina

U Trnavi nedaleko Đakova, gdje svojih 30,5 hektara vinograda posjeduje Đakovačko-osječka nadbiskupija, đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić je u subotu 21. siječnja, dan uoči blagdanu svetog Vinka, blagoslovio prema običaju i tradiciji vinograde i mlado vino. Uz biskupa, blagoslovu trsova i loza su nazočili mons. Stjepan Karalić, ekonom nadbiskupije i višegodišnji upravitelja nadbiskupijskoga vinogradarskog gospodarstva, veći broj svećenika, mještani Trnave, djelatnici gospodarstva i ostali gosti, koji su zajedno molili Gospodina za blagoslov vinograda, vrtova i polja, potrebnu kišu i sunce, nužna sredstva i uspješan rad vinogradara i obrtnika.

“Ako želimo da vinograd doista donese ploda, moramo ga voljeti, moramo voljeti ovu našu, od Boga danu, hrvatsku zemlju, koja daje toliko ploda, a potrebno je i da budemo svjesni da čovjek ništa ne može sam, nego samo uz Božju pomoć”, rekao je nazočnima nadbiskup Srakić.

“Blagdan sv. Vinka ovdje u Slavoniji je dan kada se blagoslivljaju vinogradi i ozbiljnije isprobava mlado vino, kada u radosti zahvaljujemo Bogu za primljene darove, molimo za budućnost i plodnost. Za rad u vinogradima potrebno je voljeti zemlju i vino, ali osim te ljubavi moramo imati i znanje, i to ne samo ono znanje koje su nam prenijeli naši stari. Došla su nova vremena i donijela nove tehnologije koje moramo pratiti ako želimo konkurirati u svijetu. Hrvatska je mala zemlja s puno prekrasnih, divnih plodova. No, čak i kada smo najbolji, na žalost nismo konkurentni. Zato su važna tehnološka dostignuća”, istaknuo je nadbiskup, nakon što je u moderniziranim postrojenjima nadbiskupijskog vinskog podruma blagoslovio mlado vino.

Da su nadbiskupijski vinogradi na posebno dobrom mjestu potvrdio je i ravnatelj Misnih vina mons. Stjepan Karalić, rekavši kako su oni uvijek okrenuti prema jugu i cijeli se dan kupaju u suncu, što je svakom vinogradaru vrlo važno. Podsjetio je kako se na tom području stoljećima nalaze vinogradi, ali da je nadbiskupija do sada uglavnom bila bez crvenoga vina. Prve tri sorte crvenih nasada posađene su tek prije tri godine, i to cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc, te je prošle godine ubran prvi urod ovog grožđa.

“Ove tri sorte u kupaži će dati lijepo vino, ali naglasak je stavljen na cabernet sauvignon, koji namjeravamo proizvoditi i plasirati kao zasebnu sortu, u posebnim buteljama”, kaže mons. Karalić, ističući kako je protekla godina na području Slavonije bila iznimno pogodna za crno grožđe, pa je berba sauvignona odgađana čak tri puta, što je na kraju dalo izuzetan urod i vino.

Ravnatelj Karalić istaknuo je da su nadbiskupijska vina sa svojom kvalitetom poznata i izvan granica Hrvatske, što se potvrdilo u više navrata. Podsjetio je kako je vagon traminca iz nadbiskupijskog podruma 2003. godine otišao u Vatikan kao dar papi Ivanu Pavlu II. povodom njegova posjeta Đakovu. Kada je Papa imenovao nove kardinale, među kojima je tada bio i kardinal Josip Bozanić, častio ih je upravo misnim vinom iz Trnave. (ika / gk)