Trebaju nam životi koji su postali Božjim znakom

U sklopu pastoralne inicijative “Misije u gradovima”, tijekom koje se u deset zagrebačkih župa održava hod “Stepinčeva križa”, u petak 24. veljače na prvoj je postaji toga hoda u župi sv. Petra apostola liturgijsko slavlje predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Na pobožnosti čašćenja križa, koji je 1937. godine bl. Alojzije Stepinac nosio na hodočašću u Svetoj Zemlji – a koji su na “prvu postaju” iz zagrebačke prvostolnice na Papelnicu donijeli mladi – okupili su se vjernici Maksimirsko-trnjanskoga dekanata, predvođeni svojim župnicima.

“Večeras nas je na ovo slavlje i molitvu Bog okupio oko otajstva Kristova križa. Ove korizme u našemu gradu Zagrebu živimo zajedništvo Crkve koja osluškuje poticaje Duha Svetoga na novu evangelizaciju zajedno s jedanaest drugih europskih gradova u inicijativi zvanoj 'Misije u gradovima'. Želimo da nam Bog udijeli novi žar, a da novi žar otkriva nove putove povezivanja naše vjere sa svim ozračjima u kojima živimo i djelujemo”, kazao je u uvodu kardinal Bozanić.

Kliknite za galeriju

“Zahvalni smo Bogu za bezbrojne znakove kršćanstva u hrvatskoj kulturi i narodu, za ljude koji su ugrađeni u stoljeća kršćanstva, no jednako tako primjećujemo da bez žara u nama kršćanima ti znakovi blijede. Bez znakovitosti našega življenja svaki izvanjski znak gubi svoju snagu. Svjesni smo da nam trebaju životi koji su postali Božjim znakom. Upravo zbog toga odlučili smo u ovoj korizmi na put pripreme za proslavu Uskrsnuća Kristova ponijeti križ koji u sebi spaja čvrstu vjeru, pouzdanje u Boga i svjedočanstvo našega blaženika Alojzija Sterpinca”, naglasio je kardinal dodajući kako taj križ ujedno govori o kršćanskoj baštini hrvatskoga naroda i “u njemu je na čudesan način sažeta suvremena hrvatska povijest”. Prisutnost križa, naglasio je, dodatni je “poticaj da svjesnije živimo svoje kršćanstvo i da ga svjedočimo”.

Uslijedila je pobožnost križnoga puta, a vjernici su hodeći postajama za “Stepinčevim križem” molili i razmatrali tekst križnoga puta s razmišljanjima bl. Majke Terezije. Nakon križnoga puta kardinal Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje, a u homiliji je – govoreći o korizmenome vremenu – istaknuo kako je to vrijeme “koje nam Crkva pruža da bismo obnovili našu vjeru”.

“Križ govori da naša vjera nije samo duhovna, da ona ne spada samo u područje osjećaja, da traži život, život koji nosi križ”, istaknuo je kardinal, poručivši: “Ovo korizmeno vrijeme uzmimo ozbiljno i iskoristimo ga da bismo produbili svoje vjerničko življenje, kako bismo ne samo u sebi bili vjernici, nego kako bismo svoje kršćanstvo mogli svjedočiti i pred drugima”.

Nakon mise mnogi su vjernici zastali pred križem, poklonili mu se i molili za zagovor bl. Alojzija Stepinca. (iu, gk)