Tragedija

v class=”ArticleFull ResizeImage” style=”margin: 5px;”>

Tragedija (grč. τραγῳδία) je vrsta drame

u kojoj glavni lik ili ideje za koje se on bori, nestaju ili propadaju – ishod je tragičan. Nastala je u antičkoj Grčkoj. No, često se taj pojam koristi i u životima ljudi da bi označio ozbiljnost neke ili nekih situacija kroz njihovo životno djelovanje.

Sama riječ dolazi od grčkih riječi τράγος jarac i ᾠδή pjesma. Nije u potpunosti jasno zašto je taj oblik drame prozvan “jarčevom pjesmom”. Moguće je da su prvi izvođači bili ogrnuti jarčevom kožom ili pak jarca dobivali kao nagradu ili plaću za svou izvedbu. Možda je naziv povezan sa žrtvom koja se prinosila u vrijeme festivala tragedije i “tragičnim” zvukom koji je jarac proizvodio prilikom žrtvovanja.

Prema grčkom filozofu Aristotelu, temeljna uloga tragedije je katarza, odnosno osjećaj sažaljenja kojeg tragedija mora izazvati kod ljudi.

Dakle, tragedija mora produbiti ljudske moralne svjetonazore i u njima potaknuti osjećajnost, te na taj način pročistiti njihove duše (grč. κάθαρσις pročišćenje).

Citati

  • Albert Camus

    • “Znam da velike povijesne tragedije često fasciniraju ljude približavanjem užasa. Paralizovani, oni ne mogu srediti svoje misli da učine nešto već čekaju. Dok tako čekaju, jednog dana čudovište Gorgon ih proždere. Ali ja bih želio da vas ubijedim da čini mogu biti razbijene, da je to samo iluzija nemoći, da je snaga srca, inteligencije i hrabrosti dovoljna da zaustavi sudbinu i ponekad je preokrene.”

  • Bernard Shaw

    • “Sva ljubav na svijetu čezne da progovori, samo se ne usuđuje, jer je strašljiva! I u tome je sva nevolja i tragedija svijeta.”

Poslovice

  • Arapske poslovice

    • “Čovjek može podnijeti i najteže bolove, ali vrhunac njegove tragike skriven je u času, kad gubi masku, a ne može da je zamijeni drugom, i prisiljen je da živi obnažen u istini.”

 

Silvio Maršić dipl. teolog