Torino: Papin povijesni posjet valdenškom hramu

 Povijesnim posjetom valdenškom hramu započeo je drugi dan pastoralnoga posjeta pape Franje Torinu u ponedjeljak 22. lipnja. Bila je to izvanredna prigoda da se podsjeti na plodove, unatoč poteškoćama, ekumenskoga puta. Po prvi put u povijesti, papa je prešao prag valdenškoga hrama, javlja talijanski program Vatikanskoga radija.

Papa Franjo podsjetio je na duboku vezu između katolika i valdenza unatoč razlikama. “Jedan od glavnih plodova koji je ekumenski pokret već omogućio ubrati ovih godina jest ponovno otkrivanje bratstva koje ujedinjuje sve one koji vjeruju u Isusa Krista”, rekao je Papa izrazivši nadu u puno i vidljivo jedinstvo u istini i ljubavi.

“Razmišljajući o povijesti naših odnosa”, nastavio je Papa, “možemo samo žaliti zbog sukoba i nasilja počinjenih u ime vlastite vjere, i molim Gospodina da nam da milost da se svi prepoznamo grješnicima i da znamo jedni drugima oprostiti.” Uslijedila je usrdna Papina molba za oproštenje: “U ime Katoličke Crkve molim vas za oproštenje za naše stavove i ponašanja nedostojna kršćana, pa i ljudskih bića koji su u povijesti bili upereni protiv vas. U ime Gospodina Isusa Krista, oprostite nam”. Papa je zatim dodao da su katolici i valdenzi pozvani nastaviti kročiti zajedno ususret muškarcima i ženama našega doba, koji se katkad čine tako rastresenima i ravnodušnima, te im prenositi evanđelje.

Valdenzi, koji su prisutni na tlu Italije još od Srednjega vijeka, u svojoj su povijesti bili izloženi progonima i diskriminaciji građanskih i vjerskih vlasti. Od 16. pa do sredine 19. stoljeća njihovo propovijedanje bilo je dopušteno samo na točno određenom području, poznatom kao “valdenška dolina”. Ti krajevi u Pijemontu stoljećima su imali obilježja pravoga geta. Papa je posjetio najstariji hram izgrađen izvan “valdenške doline”, u Corso Vittorio Emanuele II u Torinu, nekoliko godina nakon priznanja, 1848., građanskih prava valdenzima od strane kralja Karla Alberta. (ika / gk)

Papa mladima: Živite! Nemojte životariti

Na kraju prvoga dana pastoralnoga pohoda Torinu, u nedjelju 21. lipnja, papa Franjo susreo se s više tisuća mladih na glavnome gradskom trgu. Kako uobičava na susretima s mladima, Papa je pripremljeni govor predao te im se spontano obratio, govoreći oko pola sata. Odgovarao je na pitanja nekoliko mladih o ljubavi, životu, radu te prijateljstvu. Potaknuo ih je da “idu protiv struje”, da se opiru današnjoj hedonističkoj kulturi i budu čisti u ljubavi.

Ne želim biti moralist, ali želim reći nešto što se ljudima ne sviđa, što nije popularno. I Papa nekada mora riskirati da bi rekao istinu: ljubav je čedna, rekao je Sveti Otac mladima, koji su to pozdravili snažnim pljeskom. Kako je rekao Papa, ljubav se očituje u djelima, u međusobnoj komunikaciji, ali ljubav ima veliko poštovanje prema osobi, ne iskorištava ju i stoga je ljubav čedna. Vama mladima, u ovom hedonističkom svijetu, u kojem se reklamira samo zadovoljstvo i ugodan život, kažem: budite čedni, budite čisti.

Odgovarajući na pitanje o obeshrabrenosti u životu, priznao je kako postoje mnoga zla u svijetu – spomenuvši sadašnje ratove, kao i povijesne tragedije, poput “Velikog zločina” nad Armencima, holokausta te gulaga u Sovjetskom Savezu. Papa je Franjo mlade potaknuo da se odupru kulturi odbacivanja koja ranjava i starije i mlade. Kako se ne obeshrabriti pred takvim zlima? Valja ustrajati u naumima izgrađivanja, međusobno si pomagati i stoga ići protiv struje, biti odvažni i kreativni – ustvrdio je Sveti Otac.

Živite! Nemojte životariti – potaknuo je Papa. Ružno je vidjeti mladu osobu koja živi – oprostite mi na izrazu – poput biljke. Rastužuju me mladi koji idu u mirovinu s 20 godina! Brzo su ostarili – našalio se Papa i dodao: Ono što ne da mladoj osobi da “ide u mirovinu” jest želja za ljubavlju, spremnost dati najljepše što se ima. Prema riječima Svetoga Otca, ljubav nije trenutačni romantični osjećaj, već nešto konkretno, žrtva za drugoga.

Na kraju je papa Franjo potaknuo na služenje, kako bi se nadvladalo nepovjerenje i išlo protiv struje “vrijednosti od sapunice” te, kako je rekao, reklame koje nas pokušavaju uvjeriti da nam prodaju dijamante, dok zapravo nude samo staklo. Živite stvarnost. Ako je moja stvarnost staklo, a ne dijamant, onda moram ići protiv struje, poručio je Papa mladima. (ika / gk)