Tomislav, Vedran i Đani

 

Braća Ivčić, Vedran i Tomislav, te njihov polubrat Đani Maršan, trojac su koji se uz svoje samostalne karijere uspješno djelovali i kao trio, snimajući albume, nastupajući na koncertima i festivalima. Dva albuma, „Dalmatinske noći“ i „Pisme iz konobe“ digitalno su remasterirana i objavljena na jednom CD izdanju. Popularni trojac ostavio je iza sebe pregršt hitova od kojih spominjemo samo neke: Bepo Bagulin,  Berekin, Bog neka ti prosti grijehe, Peškarija, Pisme iz konobe, Roko,Tužne su dalmatinske noći …. Sva trojica braće rođena su u Zadru što su s ponosom isticali u svakoj prigodi.

Tomislav Ivčić jedan je od najpoznatijh hrvatskih pjevača i skladatelja svog vremena. Tijekom glazbene karijere proslavio se brojnim uspješnicama, uglavnom inspiriranim dalmatinskim folklorom, ali i obradama poznatih talijanskih canzona. U svojoj je bogatoj pjevačkoj i skladateljskoj karijeri napisao preko 200 pjesama, osvojio mnogobrojne zlatne, platinaste i dijamantne ploče za milijunske naklade svojih izdanja. Među najpoznatijim pjesmama su: “Otrov s tvojih usana”, “Kalelarga”, “Stop The War In Croatia” i “Večeras je naša fešta“.U veljači 1993. godine kandidira se za zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru koje na izborima i osvaja. Nekoliko tjedana prije stupanja na navedenu dužnost poginuo je u prometnoj nesreći u Zagrebu (4. ožujka 1993.). Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.Vedran Ivčić snimio je desetak albuma, a mnogi su mu albumi postigli zavidnu nakladu;  četiri su postala zlatna, a tri srebrna.

Vedran je počeo pjevati krajem 60-ih godina i bio je rado viđen gost na mnogobrojnim feštama i priredbama, te posebno omiljen među hrvatskim iseljenicima. Često je pjevao i nastupao u sredinama s brojnijom hrvatskom populacijom, osobito u različitim gradovima Australije. Za njim su ostale interpretacije mnogih lijepih pjesama, od “Berekina” s kojim je počeo do “Ludo more”, pjesme koju je upravo on popularizirao i često izvodio.Vedran Ivčić umro je nakon kratke i teške bolesti 26. studenoga 2003. godine.

Đani Maršan, hrvatski glazbeni umjetnik, popularan i iznimno cijenjen autor i izvođač sugestivnog glasa više puta je oavajao nagrade na festivalima zabavne glazbe, kako  publike tako i stručnih ocjenjivačkih sudova. Njegove kvalitete i kreativni potencijal dobili su i mnogobrojna međunarodna priznanja. Nastupao je diljem svijeta, a treba istaknuti nastup u poznatom hotelu Plaza u New Yorku, u Atlanti (SAD) u povodu 100-e obljetnice Coca Cole, u čuvenom berlinskom Friedrichstadt Pallastu, dvorani Bobino, hramu francuske šansone u Parizu, te u dvorani Teatro Ariston u San Remu. Tvorac je mnogobrojnih hitova (Prozor prema zalazu, Adio, Kad mendule procvitaju,…), a Croatia Records je njih 44 objedinila na izdanju Zlatna kolekcija Đani Maršan (2008.). Uz glazbenu karijeru Đani Maršan u razdoblju od 1996 do 2006. godine obnaša visoke funkcije kao hrvatski diplomat.