Svjedokom može biti samo netko tko je Isusa osobno doživio – u molitvi, u Crkvi, u sakramentima

Vidjeti, prisjećati se i pripovijedati tri su glagola koji opisuju identitet i poslanje svjedoka, rekao je papa Franjo u nedjeljnom nagovoru prije molitve Kraljice neba 19. travnja. Kako je prenio Hrvatski program Vatikanskoga radija, Sveti je Otac – podsjećajući da je Isus svoje učenike učinio svjedocima kako bi istina o uskrsnuću, po njihovom svjedočanstvu, stigla do svih ljudi – istaknuo da je svaki vjernik pozvan svjedočiti da je Krist živ.

Svjedok je osoba koja je objektivno vidjela neku stvarnost, ali ne ravnodušnim očima, nego se i uključila u događaj. Zbog toga se svjedok prisjeća, nastavio je Papa, ne samo zato što zna precizno iznijeti sve činjenice, nego i zato što mu je događaj progovorio i što je shvatio njegovo duboko značenje. Na kraju, svjedok pripovijeda, ne na hladan i nezainteresiran način, nego kao netko čiji je život bio promijenjen. Svjedok je netko tko je promijenio život, objasnio je papa Franjo.

Sadržaj kršćanskoga svjedočanstva nije teorija, ideologija ili složen sustav naloga i zabrana koji se pretvara u moralizam, nego poruka spasenja, konkretni događaj; štoviše Osoba: uskrsli Krist, živi i jedini spasitelj, istaknuo je Sveti Otac i dodao: zato svjedokom može biti samo netko tko je Isusa osobno doživio – u molitvi, u Crkvi, u sakramentima. A svjedočanstvo je toliko vjerodostojnije, koliko ga više prati evanđeoski, radosni, hrabri, krotki, miroljubivi i milosrdni stil života. Kako bi živoga Isusa mogao prenijeti kršćanin koji se predao ugodama, ispraznostima, egoizmu te koji ostaje gluh i slijep na molbe bližnjega, upitao je papa Franjo.

Nakon molitve Kraljice neba, Papa je izrazio žalost zbog nesreće kod Libijske obale, gdje se prevrnulo plovilo koje je prevozilo izbjeglice te izvještaji govore o stotinama žrtava. Također je pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme odlučne korake kako se takve tragedije ne bi ponavljale. “To su muškarci i žene poput nas, naša braća koja traže bolji život; gladni, progonjeni, ranjeni, izrabljivani, žrtve rata; traže bolji život… Tražili su sreću”, rekao je Papa, pozivajući okupljene vjernike da neko vrijeme u šutnji mole za preminule izbjeglice, izmolivši za njih zatim i Zdravomariju.

Pozdravivši osobe i skupine na Trgu sv. Petra u Vatikanu, Papa je izrazio blizinu “Hodu za svetost života” koji se odražava u Varšavi te podsjetio da u Torinu toga dana započinje svečano izlaganje Svetoga platna. Planira se da će i sam Papa tamo poći 21. lipnja te častiti relikviju Gospodnje muke i ukopa, javio je Vatikanski radio. (vatikanski radio / gk)