Svi smo suodgovorni za stanje u Crkvi

Papa je u nedjelju 15. srpnja posjetio Frascati nedaleko Rima, 32 godine nakon što je taj živopisni gradić, u svijetu poznat po bijelom vinu, pohodio Ivan Pavao II. Nakon molitve pred Presvetim u baroknoj katedrali Sv. Petra Benedikt XVI. predvodio je misno slavlje na Trgu Sv. Marka te u propovijedi vjernicima svratio pozornost na njihovu suodgovornost u Crkvi.

Svi smo odgovorni i svi smo suodgovorni za stanje u Crkvi, istaknuo je Sveti Otac osvrćući se na ulogu kršćana u raznim crkvenim i građanskim sredinama. Gospodin zove sve, dijeleći razne darove za različite službe u Crkvi. Zove na svećeništvo i na Bogu posvećeni život, ali zove i na bračni život kao i na razne službe u Crkvi i u društvu. Važno je da prihvatimo to bogatstvo Božjih darova. To posebno vrijedi za mlade, primijetio je Papa.

Benedikt XVI. je kazao da je potrebno osjetiti radost zbog toga posvemašnjeg odgovora Bogu, darujući mu život u svećeništvu ili u posvećenom životu, kao i u braku. To su dva puta koja nadopunjuju i osvjetljuju jedan drugoga.

Dužnost apostola je, nastavio je Sveti Otac, propovijedati pravdu i protiv ovacija kao i protiv ljudske moći. Primijetio je kako apostoli mogu biti odbijeni i progonjeni. Ako ih ljudi ne prihvaćaju, moraju stresti prašinu sa svojih cipela u znak moralnog i materijalnog otuđenja. Naviještenje im je dano. Dok pod materijalnim vidikom znači da se ništa od njih ne očekuje.

Nakon posjeta Frascatiju Benedikt XVI. se vratio u Castel Gandolfo, gdje je predvodio podnevnu molitvu Anđeoskoga pozdravljenja. (ika / gk)