Svetkovina Velike Gospe u Mariji Bistrici

Zagrebački nadbiskup potaknuo na molitvu za hrvatske obitelji i Domovinu ukazavši na važnost sebedarja i solidarnosti kako u obitelji tako i u društvu

Na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca u hrvatskom nacionalnom svetištu Mariji Bistrici na svetkovinu Velike Gospe središnje misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Po dolaska zavjetne procesije, riječ dobrodošlice kardinalu Bozaniću, koncelebrantima i bistričkim hodočasnicima kojih se okupilo oko šezdeset tisuća, uputio je rektor svetišta preč. Zlatko Koren. Kardinal Bozanić je podsjetio kako vrijeme što ga živimo ispunjeno govorom o krizi, ali čini mi se da pojam 'kriza' sam od sebe ne uspijeva izreći sve ono što je u igri. Naime, ono što se zbilo, također i na ekonomsko-financijskom planu, ima kao pozadinu velike promjene koje su se na svjetskom planu susljedno događale nakon propalih utopija dvadesetog stoljeća. Duboko osjećajući teške prilike u kojima se nalaze mnogi u našoj sredini, molimo za potrebnu mudrost odgovornih i spremnost svih da bi se povezale solidarnost i umjerenost života te stalna spremnost pomoći onima koji su najpotrebniji. Stoga, ovim vremenima nepredvidivih i često forsiranih promjena potrebno je čuvati i držati se provjerenih oslonaca našeg vjerničkog i nacionalnog postojanja, rekao je kardinal, te podsjetio kako na tom putu treba uvijek započinjati od obitelji koju valja, kako je poručio Papa ove godine na Svjetskom susretu obitelji u Milanu „ponovno otkriti kao glavnu baštinu čovječanstva, zajednički nazivnik i znak istinske i stabilne kulture koja je u prilog čovjeku”.
 
Obraćajući se očevima i majkama, zagrebački nadbiskup je istaknuo važnost molitve u obitelji o čemu je u Zagrebu vjernicima govorio i papa Benedikt XVI.

Danas, dragi Marijini hodočasnici, molimo svjetlo i snagu za svakidašnji život, za život predanja u Božje ruke bez obzira na okolnosti u kojima živimo. Neka nas Marijin Veliča nadahnjuje i hrabri u radostima, ali i u tjeskobama, bolima i trpljenjima. Njoj povjeravamo sve naše obitelji, ta mala skrovišta života u kojima se uvijek iznova proživljava djetinjstvo, uvijek se iznova rađa čovjek, grade temelji zdravoga društva i gradi nada bolje budućnosti, istaknuo je kardinal Bozanić, upravivši uime svih okupljenih vjernika Bogorodici, molitve za supružnike, roditelje, djecu i obitelji u hrvatskome narodu, te sve pozvao na molitvu za Domovinu. Molimo za našu domovinu Hrvatsku, da tkivo našeg hrvatskog naroda ne razjedinjuju oni kojima nije stalo do hrvatskoga boljitka. Molimo često i ustrajno, osobito nadolazećih mjeseci, za narod i Domovinu da nas Bog oslobodi od privida i zavaravajućih ponuda te da nam dade mudro srce kako bismo mogli spoznati i podržati ono što promiče opće dobro, osobito razvoj i napredak naših obitelji te solidarnost s potrebnima, na dobrobit svih u sadašnjosti i budućnosti. Sveta krunica, ta nama dobro poznata molitva Mariji, Majci Kristovoj i Majci našoj, neka se moli češće i ustrajnije. Snagom kršćanske nade trebamo širiti optimizam i boriti se protiv zla koje sije bezvoljnost i malodušje u našoj sredini. Neka nam u tome pomogne Fidelissima Mater Advocata Croatiae – Najvjernija Majka Odvjetnica Hrvatske, riječi su kojima je kardinal Bozanić zaključio homiliju.

Misno slavlje pjevanjem je uveličao župski zbor svetišta pod ravnanjem s. Tihomile Sente.
 

Svetkovina Velike Gospe u Mariji Bistrici

Svetište Majke Božje Bistričke ove nedjelje slavi svetkovinu Uznesenja BDM, Veliku Gospu.

Sutra 14.kolovoza, u predvečerje Svetkovine u 20.30 sati održat će se procesija sa svijećama na Kalvariji, a u 21.30 na rasporedu je misa u bazilici. Na samu Svetkovinu mise su u 6, 7.30, 9, 11, 16, 18 i 20 sati.

Središnju misu u 11 sati u Crkvi na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca predvodit će zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Svetkovina Velike Gospe u Mariji Bistrici


U Nacionalnom Svetištu MBB-e i u Mariji Bistrici sve je spremno za proslave Svetkovine Uznesenja BDM, Veliku Gospu.

U predvečerje Svetkovine u 20.30 sati na rasporedu je procesija sa svijećama, au 21.30 počinje misa.

Na samu Svetkovinu mise se služe tijekom cijelog dana.Središnje misno slavlje u 11 sati predvodi nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić.

Raspored i predvoditelji misa na Veliku Gospu:

6 h u bazilici – predvodi vlč. Franjo Pranjić
7.30 h u kapeli sv. Petra – predvodi mr. Denis Barić
9.00 h u kapeli sv. Petra – predvodi vlč. Ivan Valentić
11.00 h u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca – predvodi kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački
16.00 sati u kapeli sv. Petra – predvodi prečasni Matija Burja
18.00 h u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca – predvodi prof. dr. Ivan Antunović
20.00 h u bazilici – predvodi vlč Tomislav Kralj

8.30 h – križni put na kalvariji
14.00 sati – euharistijsko klanjanje u Bazilici