Svetkovina sv. Petra i Pavla u Vatikanu

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, u nedjelju 29. lipnja, papa Franjo je tijekom misnoga slavlja podijelio novim nadbiskupima i metropolitima palij. Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja izrazio je veliku zabrinutost zbog situacije u Iraku.

Dijalog je jedini put mira, rekao je papa Franjo nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja zabrinut dramatičnim vijestima koje stižu iz Iraka. Papa se pridružio pozivu što su ga biskupi te zemlje uputili vlastima pozivajući ih da dijalogom nastoje riješiti probleme, jer jedino tako se može očuvati nacionalno jedinstvo i izbjeći rat. Izrazio je blizinu tisućama obitelji, posebno kršćanskih, koje su morale napustiti domove i koje se nalaze u teškim opasnostima, te je podsjetio da nasilje rađa nasilje.

Osvrćući se na svetkovinu sv. Petra i Pavla istaknuo je kako je Isus izabrao Petra i Pavla, iako su bili potpuno različiti, da budu njegovi navjestitelji radosne vijesti. Oni i danas govore Crkvi i pokazuju put spasenja. Bog želi ispuniti i nas milošću, kao što je učinio s Petrom i Pavlom, rekao je Papa i pozvao vjernike da se mole za nadbiskupe i metropolite, kojima je tijekom euharistijskoga slavlja podijelio palij, znak njihove povezanosti s Petrovim nasljednikom.

Poručio im je da biskupi, ako žele biti na sigurnome, ne smiju tražiti potporu onih koji imaju u rukama vlast niti dopustiti da ih zavodi nadutost, koja traži zadovoljštine i priznanja. Povjerenje u Boga oslobađa od ropstva i svjetovnih napasti. Gospodin nas oslobađa od svih strahova i svih okova, kako bismo mogli biti stvarno slobodni, rekao je papa Franjo. Spomenuo je kako ih Petrov primjer poziva da preispitaju svoje uvjerenje u Gospodina. On je iskusio da je Božja vjernost veća od naših nevjernosti i jača od naših nijekanja. Tako postajemo svjesni da povjerenje u Boga otklanja strahove i nadilazi svako ljudsko poimanje Božjega milosrđa. (ika / gk)