Svetkovina Majke Božje Bistričke

Danas 13. srpnja, slavimo Svetkovinu MBB-e, dan župe, Svetišta i Općine Marija Bistrica. U petak 12. srpnja je održana tradicionalna procesija sa svijećama od Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca do prasvetišta na Vinskom Vrhu. I ove se godine procesiji priključilo mnoštvo vjernika, a predvodio ju je mons. Zlatko Koren, rektor bistričkog Svetišta. Tradicionalno sudjelovali su članovi bistričkih udruga, apostoli, udruga ''Hrvatska žena'' Marija Bistrica, lovci, kuburaši te vatrogasci VZO Marija Bistrica, kojima su se priključili i vatrogasci iz DVD Orlovac u karlovačkoj županiji. U kapelici na Vinskom Vrhu služena je i prva misa ovogodišnje Svetkovine MBB-e. Središnje misno slavlje u 11 sati, na samu Svetkovinu predslavit će biskup dubrovački, mons. Mate Uzinić

 
 
 

Svetkovina Majke Božje Bistričke

Uz Dan općine, u Mariji Bistrici se slavi i Dan Župe. Tim je povodom u svetištu Majke Božje Bistričke, u srijedu počela trodnevna priprava za svetkovinu. U Bazilici svetišta još danas od 18 sati pripravu vodi župni vikar vlč Branimir Budinski. Uoči same svetkovine, danas, 12. srpnja će biti održana tradicionalna procesija sa svijećama koja počinje u 20.30 sati od Crkve na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca do Vinskog Vrha, gdje u 22 sata počinje prva misa svetkovine. Sutra, 13. srpnja na blagdan Majke Božje Bistričke mise su od 7 i 30, 9, 11 i 18 sati. Misu u 11 sati predvodit će biskup dubrovački, mons. Mate Uzinić, koji će predvoditi i središnje misno slavlje u nedjelju.

Svetkovina Majke Božje Bistričke

Danas je u Hrvatskoj blagdan Majke Božje Bistričke, ujedno Dan župe i Općine Marija Bistrica. Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke ove godine slavi tri velika jubileja, 800. obljetnica prvog pisanog traga mjesta Marija Bistrica (1209.-2009.), 510. obljetnica postojanja čudotvornog kipa Majke Božje Bistričke (1499.-2009.) te 325. obljetnica drugog pronalaska čudotvornog Marijina kipa (1684.-2009.).

Narod je u osobito teškim trenucima nacionalne, a pojedinci i osobne tragedije, upirao oči u nadi očekujući moćni zagovor i zaštitu Majke Božje. Rijeke hodočasnika tijekom cijele godine najbolje govore o obljubljenosti Majke Božje u hrvatskih vjernika kao i to koliko im je drago upravo ovo svetište u Mariji Bistrici.
Blagdanu MBB-e prethodila je trodnevna priprava.

U predvečerje svetkovine, organizirana je procesija sa svijećama od bazilike do prasvetišta na Vinskom vrhu, u kojoj su uz bistričke župljane i goste, sudjelovale i brojne bistričke udruge, gdje je misno slavlje predvodio bistrički župnik i stubički dekan preč. Zlatko Koren, rektor bistričkog svetišta. Današnja središnja misna slavlja predvodili su mladomisnici Tomislav Škender i Ivan Valentić.

Povodom današnjeg Dana Općine Marija Bistrica, svečana sjednica Općinskog vijeća na rasporedu je u 17 sati, a nakon mise, na bistričkom trgu Limena glazba KUD – a “Lovro Ježek” održat će svečani koncert. Oko 19.15 sati na rasporedu je i Otvorenje preuređenog Turističkog ureda i info-punkta. Nastavljena je manifestacija ”Tragom starih običaja” na bistričkom Trgu, uz prezentaciju ugostiteljske ponude Marije Bistrice.

Ana Meštrović