Svetkovina Bogorodice Marije u Splitu

Svijest o zajedničkom Ocu i međusobnom bratstvu

 Na svetkovinu Marije Bogorodice u srijedu 1. siječnja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u katedrali sv. Dujma.

U prigodnoj homiliji nadbiskup je kazao da 2014. sama po sebi ne bi imala nikakvo značenje, ali ima ga jer obilježava 2014. godina poslije najvažnijeg događaja, Božjeg dara čovjeku – rođenja Isusa Krista, koji postaje središte vremena.

“Vrijeme se dijeli na ono prije i poslije Krista, no ja bih radije rekao da se dijeli na ono prije i s Kristom. Zato je važno i ovaj početak povezati s tim središtem, ali i pohranjivati događaje u srcu i razmišljati o njima, kao što je to činila Majka Marija”, kazao je.

Mons. Barišić je govorio i o važnosti Božje riječi za naš život. Istaknuo je kako nije dovoljno čuti samo zvuk već je potrebno razumjeti poruku i smisao, a da bismo to mogli trebamo ući u dijalog s Gospodinom i s bližnjima.

“Mi se zatvaramo u sebe, a potreban nam je drugi jer nema života bez zajedništva i otvorenosti. Danas smo svojim najmilijima poželjeli puno zdravlja i mira jer kažemo da je zdravlje najvažnije. No to nije dovoljno. Može li ta naša želja postati humanija, više kršćanska? Što je s ugroženima koji nemaju nikakvih prava, s nezaposlenima? Mogu li biti čovjek ako se odijelim od njih?” upitao je nadbiskup te zaključio da je zbog toga godina pred nama u ljudskom i kršćanskom smislu izazov za sve.

Osvrćući se na Svjetski dan mira mons. Barišić je vjernicima u kratkim crtama predstavio poruku pape Franje “Bratstvo – temelj i put za mir” u kojoj se kaže da svatko ima želju za životom ispunjenim radošću i nadom, ali i čežnju za bratstvom, koja nas potiče da na druge gledamo kao na braću koju treba primiti i prihvatiti.

Primijetio je da unatoč tome što je cijeli svijet povezan i komunikacijski smo bliži jedni drugima, nismo postali bližnji.

“Globalizacija omogućava se približimo, no ne čini nas braćom i sestrama. To možemo biti samo ako imamo zajedničkog Oca, a to bratstvo još više se učvršćuje po Sinu”, kazao je nadbiskup i zaželio svima, bez obzira na to bila 2014. godina bolja ili ne, da imaju više svijesti o zajedničkom Ocu i međusobnom bratstvu.

Euharistijsko slavlje završeno je himnom “O dođi, Stvorče, Duše Svet”, a misu je pjevanjem uzveličao Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem don Šime Marovića, a na orguljama je svirala s. Mirta Škopljanac-Mačina. (ika / gk)