Sveti Otac pozvao na molitvu za mir

Mir se ne gradi mačem, već treba biti spreman trpjeti i kad smo odbačeni i progonjeni, istaknuo je papa Benedikt XVI. tijekom opće audijencije u srijedu 26. listopada, dan uoči održavanja međuvjerskog susreta u Asizu.

U katehezi posvećenoj Danu razmišljanja, dijaloga i molitve za mir i pravdu u svijetu koji će se održati u četvrtak u Asizu, Sveti Otac je pozvao vjernike da mole kako bi svijet koji je ranjen mržnjom, podjelama, sebičnošću i ratovima uspio uspostaviti dijalog među ljudima različitih vjeroispovijesti.

“Kao kršćani uvjereni smo da je molitva najdragocjeniji doprinos koji možemo dati stvari mira. Iz toga razloga se nalazimo danas, kao Rimska Crkva, zajedno s hodočasnicima prisutnima u Gradu, u slušanju Božje riječi, da zazovemo s vjerom dar mira. Gospodin može prosvijetliti naš um i naša srca i voditi nas da budemo graditelji pravednosti i pomirenja u našim svakodnevnim stvarnostima i svijetu”, poručio je Benedikt XVI. u svojoj katehezi.

Isus je, rekao je u nastavku Papa, kralj onih koji imaju tu nutarnju slobodu koja osposobljava čovjeka da pobijedi pohlepu, sebičnost koja je u svijetu i znaju da je jedino Bog njihovo bogatstvo. Isus je siromašni kralj posred siromaha, krotak među onima koji žele biti krotki. Na ovome svijetu on je kralj mira, zahvaljujući Božjoj moći koja je moć dobra, moć ljubavi. On je kralj koji ostvaruje mir na križu, združujući zemlju i nebo i podiže bratski most među svim ljudima. Križ je novi luk mira, znak i oruđe pomirenja, opraštanja, razumijevanja, znak da je ljubav jača od svakog nasilja i svakog ugnjetavanja, jača od smrti: zlo se pobjeđuje dobrom i ljubavlju, rekao je Papa u svojoj katehezi uoči međuvjerskog susreta u Asizu.

Papa je pozvao vjernike da mole i za stradale u potresu u Turskoj, kao i za one koji im pružaju pomoć. (ika / gk)