Sveti Otac pohodit će Fatimu, Lisabon i Porto


U Tiskovnome uredu Svete Stolice o. Federico Lombardi, ravnatelj toga ureda, održao je 4. svibnja briefing o programu apostolskoga putovanja pape Benedikta XVI. u Portugal, u povodu 10. obljetnice beatifikacije fatimskih pastira Jacinte i Franje. Na to 15. međunarodno putovanje papa Benedikt XVI. će poći od 11. do 14. svibnja te pohoditi marijansko svetište u Fatimi, glavni portugalski grad Lisabon i grad Porto.

Papa Benedikt XVI. bit će treći papa koji posjećuje Fatimu. Prije njega su to učinili Pavao VI. i Ivan Pavao II. Kako je istaknuo o. Lombardi, u ovome se apostolskom putovanju odmah ističe marijanska dimenzija. Osim toga, podsjetio je kako je 2000. godine, kada je objavljen treći dio Fatimske tajne, upravo kardinal Joseph Ratzinger sastavio teološki komentar toga dokumenta. Stoga je Fatima posebno važno mjesto za ovoga Papu, rekao je o. Lombardi te dodao da su se u tom marijanskom svetištu zbili događaji kojima se Benedikt XVI. vrlo pomno osobno bavio, i to upravo sa stajališta teologije i duhovnosti.

Po dolasku u marijansko svetište poslije podne 12. lipnja Papa će se spomenuti svojega prethodnika Ivana Pavla II. i atentata koji je na njega počinjen 13. svibnja 1981. godine.

Premda će Fatima biti glavno mjesto ovoga putovanja, Papin će posjet obuhvatiti cijeli portugalski narod te posebno gradove Lisabon i Porto. Na misi 11. lipnja u Lisabonu Papi će biti predani ključevi grada Lisabona. Geslo Papina pohoda Portugalu glasi “Zajedno s Tobom hodamo u nadi”. (ika / gk)