Svećeničko ređenje u zagrebačkoj katedrali

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić tijekom svečanog euharistijskog slavlja 20. lipnja u zagrebačkoj katedrali za svećenike je zaredio četvoricu dijecezanskih i pet redovničkih kandidata.
Za Zagrebačku nadbiskupiju za svećenike su zaređeni Dominik Glasnović iz župe sv. Pavla apostola, Zagreb­Retkovec, Matija Knok iz župe sv. Ane, Lobor, Martin Krizmanić iz župe sv. Pavla apostola, Zagreb­Retkovec, te Marko Torbar iz župe Presvetog Trojstva, Krašić. Za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda red prezbiterata primili su fra Otto Barany iz župe sv. Antuna Padovanskoga u Bečeju, Srbija (Subotička biskupija) i fra Franjo Vuk iz župe Gospe Lurdske Uljanik (Požeška biskupija). Za Hrvatsku karmelsku provinciju svetog Oca Josipa za svećenika je zaređen br. Jakov od Ljubavi Kuharić iz župe sv. Blaža, Zagreb. Za Hrvatsku pokrajinu Družbe Isusove za svećenika je zaređen Hrvoje Mravak iz župe sv. Petra, ap., Zagreb, te za Hrvatsku provinciju sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Filip Pušić iz župe sv. Antuna Padovanskog, Zagreb.
U koncelebraciji su bili pomoćni biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski, sjemenišni i redovnički poglavari svećeničkih kandidata, te 150 svećenika među kojima i župnici ređenika.
Nakon što je kandidate za red prezbiterata zareditelju predstavio rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa mr. Anđelko Koščak, kardinal Bozanić u homiliji je ređenicima posvijestio važnost toga svetog čina, kao i same svećeničke službe.
Mi, svećenici, i vi budući svećenici, u svakidašnjici svoje službe nikada ne smijemo zaboraviti istinu koju naglašava čitanje iz Poslanice Efežanima: pozvani smo biti blagovjesnicima neistraživoga bogatstva Kristova i osvijetliti rasporedbu otajstva, pred vjekovima skrivena u Bogu, da sada po Crkvi bude obznanjena mudrost Božja (usp. Ef 3, 8-10). Naglasak je, po Crkvi, uvijek po Crkvi, samo zajedno, nikada kao pojedinci, sami, poručio je kardinal te podsjetio kako je “zajedništvo s biskupom u prezbiteriju životni zahtjev svećenikove egzistencije i službe”. U tom je kontekstu upozorio kako “ređenje ne daje privatnu i autonomnu povlasticu, nije to osobna promocija, ne postajemo svećenicima za neki svoj privatni zadatak. Ređenje je uvrštavanje u zbor prezbitera koji djeluje kao tijelo, uvijek u zajedništvu s biskupom. Stoga, ovdje su nazočni i brojni svećenici koji se raduju vašem ulasku u prezbiterij. Naime, svećenik se nikada ne smije izolirati od subraće u prezbiteriju i prekinuti zajedništvo s biskupom. Papa Franjo pozvao je svećenike, koje je ove godine zaredio, da budu službenici jedinstva i zajedništva u Crkvi”.
Nadalje, je ređenicima pojasnio kako će ih milošću molitve i polaganja biskupovih ruku, Duh Sveti posvetiti i suobličiti Kristu, Pastiru, Glavi i Zaručniku svoje Crkve. Vaš će život biti zauvijek opečaćen biljegom svetog Reda. Duh Isusa Uskrsloga ispunit će vaša srca da biste potpuno pripadali Kristu i njegovoj Crkvi, rekao je. Ohrabrujući ređenike na njihovu putu, kardinal je naglasio kako je njihova snaga usidrena u Kristu koji je izvor njihove intimne radosti. Tajna njihove duhovne plodnosti je u životnoj povezanosti s Kristom po molitvi.
S molitvom ćete imati u rukama Božju moć, sa strpljivošću približavat ćete duše Bogu, a s istinom ćete dolaziti do pastoralne mudrosti. Budite dosljedni: neka vaše riječi, propovijedanje i poučavanje potvrđuje vjerodostojnost vašega života, da oni kojima budete poslani vide vaša dobra djela i slave Oca nebeskoga.
U duhu poticaja pape Franje koji naglašava evangelizacijsko poslanje Crkve, kardinal je rekao: “Dobri pastir ne čeka doma, on ide u potragu za svojim ovcama. U tom poslanju nije sam, uvijek je u zajedništvu sa subraćom u svećeništvu, otvoren je za suradnju sa svim Bogu posvećenim osobama i vjernicima laicima. Naše župe, naše vjerničke zajednice trebaju sve više postajati evangelizacijske zajednice, ne zatvorene, već otvorene za suradnju. Zaređeni smo za službenike Crkve da bismo podupirali i poticali život kršćana kao Kristovih misionara”.
Nakon čina ređenja, novozaređeni svećenici uključili su se u koncelebraciju mise. Po završetku popričesne molitve, biskup Pozaić uime svih čestitao je kardinalu Bozaniću 40. obljetnicu svećeničke službe koja se navršava 29. lipnja.
Izražavajući zahvalu, kardinal Bozanić rekao je kako ovih dana mnogi svećenici slave svoje jubileje. Stoga dok zahvaljujem, i ja čestitam vama, braćo svećenici, bilo da su vaši jubileji zaokruženi ili ne. Svi se u ređenju sjećamo našeg ređenja, da smo od Boga prihvaćeni na osobit način i osposobljeni da služimo u njegovoj Crkvi. To je milost o kojoj je potrebno razmatrati, na kojoj je potrebno zahvaljivati i nikad nećemo do kraja moći dokučiti sve ono što ona znači, rekao je kardinal.
Obraćajući se još jednom novozaređenim svećenicima rekao je: “Dragi mladomisnici, povezanost s Kristom i blizina narodu Božjem neka bude orijentir vašeg svećeničkog života i djelovanja”. Okupljene vjernike pozvao je da pljeskom izraze čestitku, ali i potporu novim svećenicima.
Na kraju mise svečani mladomisnički blagoslov prisutnima su udijelila devetorica novih svećenika. Euharistijsko slavlje pjevanjem su obogatili zagrebački bogoslovi i Koralisti zagrebačke katedrale ravnanjem mo Miroslava Martinjaka.