Svećenički dan Zagrebačke nadbiskupije

Svećenici kao novi evangelizatori u Godini vjere
Nova evangelizacija i Godina vjere bile su glavne teme razmišljanja jesenskog Svećeničkog dana Zagrebačke nadbiskupije, koji je u ponedjeljak 19. studenoga u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati okupio više od dvjesto sudionika.

Kako je izvijestio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, susret je započeo pokorničkim bogoslužjem u crkvi Srca Isusova u Međubiskupijskom sjemeništu koje je predvodio mons. dr. Tomislav Ivančić, a nastavio se u velikoj dvorani Nadbiskupske klasične gimnazije.

Pozdravljajući sve okupljene dijecezanske i redovničke svećenike koji djeluju u zagrebačkoj Crkvi, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić podsjetio je na nedavne događaje oslobođenja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, istaknuvši da su ti događaji molitvenog jedinstva prije presude, a onda jedinstva u zahvalnosti nakon presude, Božje čudo koje ne smijemo zaboraviti.

Nakon pozdravnog govora kardinala Bozanića, mons. dr. Ivančić je održao izlaganje na temu “Svećenik kao novi evangelizator u Godini vjere”. Istaknuvši da je Godina vjere veličanstven Božji dar cijeloj Crkvi, mons. Ivančić je pozvao na povratak izvoru, Isusu Kristu i njegovu evanđelju, jer nova evangelizacija znači upravo to – krštene dovesti opet do Krista, a to je nemoguće bez osobnog susreta s Bogom, iskustva vjere koje se zasniva na dubokoj molitvenoj i sakramentalnoj povezanosti s Isusom Kristom.

U vremenu predviđenom za raspravu okupljenima je svoje svjedočanstvo s otvaranja II. vatikanskog koncila iznio profesor emeritus Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu dr. Ivan Golub. Susret je nastavljen izlaganjem kardinala Bozanića na temu “Biskupska sinoda o novoj evangelizaciji i Godina vjere”.

“Prijedlozi za liturgijski pastoral tijekom božićnog ciklusa u Godini vjere” tema je koju je izložio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Biskup je naveo više prijedloga za liturgijski pastoral u kojem bi se s katehetskim nastojanjima povezali članci vjere izraženi u Katekizmu Katoličke Crkve, čiju 20. obljetnicu proglašenja obilježavamo ove godine, kao i Dokumenti II. vatikanskog koncila, čiju 50. obljetnicu obilježavamo također ove godine.

Prikaz problematike uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, osobito njegova četvrtog modula koji govori o spolnosti i rodnoj ravnopravnosti, okupljenima je dao zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić. On je istaknuo dužnost Crkve da se bori za istinu o čovjeku i da tu istinu jasno posreduje ponajprije onima kojih se odgoj djece najizravnije tiče, a to su roditelji. Susret je završio zajedničkom molitvom. (ika / gk)