Svečana sjednica povodom 20. godina Općine Marija Bistrica

U petak 12. srpnja je održana  svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica. Prethodila joj je sveta misa, koju je u Karmelu bistričkom uz koncelebraciju mons. Lovre Cindorija, kanonika, predslavio vlč. Antun Motočić. . Svečana sjednica održana je u Domu kulture, a na početku sjednice sve prisutne je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Marije Bistrice Teodor Švaljek, zaželjevši dobrodošlicu, kako je rekao ''u najljepšu i najpoznatiju Općinu u Hrvatskoj, Mariju Bistricu. Najljepšu jer je Marija Bistrica zeleni zagorski i hrvatski biser, a najpoznatiju jer je u njoj smještena duša duše Hrvatske, nacionalno svetište MBB-e, vrelo duboke vjere katoličke i duhovnosti Hrvatske, koje vas i danas radosno prima.'' Sjednici, kojom je ujedno obilježeno 20 godina bistriče općine prisustvovali su brojni uglednici, moderator nadbiskupskog duhovnog stola mons. Nedeljko Pintarić, predsjednik HAZU akademik Zvono Kusić, predsjednica skupštine KZŽ-e Vlasta Hubicki i potpredsjednik skupštine  Žarko Tušek, dopredsjednik HDZ-a Marijan Coner, izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka Milan Kovač, dogradonačelnica Buzeta, grada prijatelja Općine Marija Bistrica Ana Pernić, gradonačelnici Krapine i Donje Stubice Zoran Gregurović i Juraj Srebačić, te kanonik  prvostolnog Kaptola zagrebačkog mons. Lovro Cindori.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički u svom se obraćanju, osvrnuo na 20 godina bistričke općine. ''Radosno vas pozdravljam kao prvi načelnik Marije Bistrice u Europskoj uniji.'' započeo je svoj govor načelnik Milički i podsjetio goste na najznačajnije godine za Mariju Bistricu, od prvog spomena prije 804 godine i prvih hodočasnika prije 329 godina, do današnjih dana, kada Mariju Bistricu pohodi i do milijun hodočasnika, a među njima bio je i danas blaženi, a od jeseni sveti, Ivan Pavao II, koji je baš u Mariji Bistrici, 3. listopada 1998. godine, nas čast oltara uzdignuo blaženog kardinala Alojzija Stepinca, najsvjetliji lik Crkve u Hrvata. ''Marija Bistrica i njezini mještani, duhovno izgrađeni i moralno osnaženi imaju snage, naslonjeni na svoju zagorsku županiju i hrvatsku metropolu Zagreb, prevladati krizu, zaboraviti privatizacijske, pretvorbene i koruptivne propuste i okrenuti novu stranicu za budućnost.'' napomenuo je Milički i dodao: ''Startamo kao mlada, čista, nekorumpirana i razvoju okrenuta općinska vlast, koja će raditi za opće dobru Marije Bistrice. Kao općinska vlast poštivat ćemo zakone RH, okupljat ćemo sve vrijedno u Mariji Bistrici, te zdušno i volonterski raditi za mještane Marije Bistrice i njihove potrebe''. Bistrički načelnik je  obećao da će u narednim godina urediti Mariju Bistricu, izgraditi gospodarsku zonu, reorganizirati Turističku zajednicu, riješiti problem vodoopskrbe, izgraditi osnovnu školu i vrtić, pokrenuti srednju glazbenu školu, urediti Dom kulture, multimedijalni centar mladih, knjižnica, radne prostorije KUD-a ''Lovro Ježek'' te sportskih i drugih udruga. ''Posebno se radujemo zajedničkoj i iskrenoj suradnji sa Svetištem MBB-e i rektorom mons. Zlatko Korenom. Zajedno ćemo na svjetsku duhovnu kartu istaknuti Svetište MBB, kao jedinstveni hrvatski i univerzalni hodočasnički izvor.'' naglasio je Milički i zaključio: ''Kao načelnik obećanjem da se nikada nećemo odreći naših zagorskih i hrvatskih korijena. Marija Bistrica će u svojoj zagorskoj županiji i državi Hrvatskoj i  Europskoj uniji, okrenuti novu stranicu kvalitetnijeg života i obiteljskog zadovoljstva.''  Ovu svečanu sjednicu uveličali su svojim nastupom Klapa Bistrica i Tamburaški orkestar KUD-a Lovro Ježek pod ravnanjem Roberta Mihovilića.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica dodijeljena su priznanja i nagrade zaslužnim pojedincima i kolektivima. Povelju Općine dobili su Milan Bandić za nesebičnu pomoć i izniman doprinos u promociji Općine Marija Bistrica i Svetišta Majke Božje Bistričke i Edija Redžić za dugogodišnji predan rad i vođenje Nanbudo kluba Marija Bistrica, postignute iznimne športske rezultate te izuzetni angažman u humanitarnim aktivnostima. Zbog spriječenosti nisu mogli biti nazočni sjednici, pa će im se povelje dodijeliti kasnije. Priznanja Općine dobili su Siniša Matok, dugogodišnji igrač i trener NK Mladost za postignute športske rezultate, Stjepan Šobak, za dugogodišnje uspješno vođenje Limene glazbe KUD-a ''Lovro Ježek'' Marija Bistrica te promicanje glazbene kulture i naobrazbe, Mario Galoić, jedan od osnivača i voditelj Klape ''Bistrica'', za predani umjetnički rad kojim pridonosi afirmaciji Općine Marija Bistrica kao kulturnog središta Hrvatskog zagorja i Tvrtka ''Rusan'' za dugogodišnji uspješan rad i promociju gospodarstva Općine Marija Bistrica. Nagradu Općine dobio je Dječji vrtić ''Pušlek'' za 35 godina poučavanja i brižnog čuvanja najmlađih. Nagrada se sastoji u potrebnim igračkama za vrtić u iznosu od 2.500,00 kn.