Svečana sjednica Općinskog Vijeća Općine Marija Bistrica

Uz Dan Općine Marija Bistrica, koji se slavi 13. srpnja, u petak 14. srpnja u Bluesun hotelu Kaj održana je svečana sjednica Vijeća Općine Marija Bistrica. Prije sjednice u Karmelu Bistričkom služena je misa uz Dan Općine koju je predslavio preč. Domagoj Matošević, rektor Svetišta MBB-e i bistrički župnik. U prezentaciji nazvanoj Priča o Mariji Bistrici, predsjednik Vijeća Općine Marija Bistrica Teodor Švaljek istaknuo je četiri bitne točke koje su obilježile rad Općine u protekle 4 godine. To su transparentnost i zajedništvo – pristup svim mještanima i naseljima unutar općine kroz redovito održavanje sjednica Općinskog vijeća i poticanja rada Mjesnih odbora u naseljima. zatim provođenje neovisnih revizija cjelokupnog rada u Općini, stvaranje i ažuriranje točnih baza podataka kako bi se spriječila moguća manipulacija naknada i ažurna naplata potraživanja uz jednakost svih, osim socijalne kategorije. Naglasio je da je u proteklom mandatu održano 37 sjednica Općinskog vijeća, a donesene su 242 odluke.

Istaknuo je one najvažnije:

 1. Odluka o provođenju nezavisne revizije poslovanja Općine
 2. Odluka o III. izmjenama i dopunama Prostornog plana Općine Marija Bistrica
 3. Odluka o otkupnoj cijeni zemljišta za potrebe izgradnje dječjeg vrtića, škole, sportske dvorane,

sportskog centra, centra za posjetitelje i potrebe proširenja svih sadržaja groblja

 1. Odluka o pristupanju izradi Studije isplativosti za osnivanje trgovačkog društva u vlasništvu Općine
 2. Odluka o davanju prava građenja Domu zdravlja KZŽ za rekonstrukcija zgrade Doma zdravlja
 3. Odluka o izradi Strategije razvoja Općine Marija Bistrica 2016.-2017.
 4. Odluka o nerazvrstanim cestama

Dodatak: Registar nerazvrstanih cesta na području Općine Marija Bistrica – popis i grafički prikaz

 1. Odluka o izradi II. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja središnjeg općinskog naselja

Marija Bistrica

– prvenstveno zbog zone javne namjene

 1. Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja zone groblja i javnog parkirališta Marija Bistrica
 2. Odluka o osnivanju trgovačkog društva i osnivanje trgovačkog društva LIJEPA BISTRICA d.o.o.

– počelo sa radom 01.01.2017. god.

 1. Odluka o komunalnoj naknadi

–  uvedene nove zona namjene, koeficijenti i usklađena baza podataka nakon obilaska

terena i popisa svih objekata na području Općine Marija Bistrica

 

 1. Odluka o kupnji zemljišta za izgradnju Društveno-kulturnog centra Laz
 2. Odluka o pokretanju revizije udjela Općine Marija Bistrica u Zagorskom vodovodu d.o.o. te revizije

potraživanja Općine Marija Bistrica po osnovi ekološke rente od Komunalca Konjščina d.o.o.

 1. Odluka o davanju prava građenja Dječjem vrtiću Pušlek Marija Bistrica za izgradnju novog dječjeg

vrtića

 1. Odluka o dodjeli potpora u poljoprivredi na području Općine Marija Bistrica za razdoblje 2016.-2018.
 2. Pravilnik o dodjeli stipendija i drugih oblika financijske pomoći darovitim učenicima sa područja

Općine Marija Bistrica

 1. Odluka o uvođenju registra groblja na području Općine Marija Bistrica

– obilazak Mjesnog groblja Marija Bistrica i mjesnog groblja Laz, popis i izmjera svih grobnih

mjesta, unos u jedinstvenu bazu podatka

 1. Odluka o prometnoj regulaciji i uvođenju nove naplate parkiranja – naplata putem automata i sms

poruka

 1. Odluka o ustroju Registra imovine

– popisana imovina u vlasništvu Općine, javne površina, posl. prostori, građevinsko i polj.

zemljište, šume, ceste, parkirališta, itd.

 1. Odluka o davanju suglasnosti za ulaganje u svrhu izgradnje novog Dječjeg vrtića Pušlek Marija

Bistrica u svrhu prijave na natječaj Mjere 7, pod mjere 7.4.

– prijavljeno 18.04.2017.

 1. Odluka o davanju suglasnosti za ulaganje u svrhu izgradnje novog groblja i zgrade ceremonijalnog

sklopa – mrtvačnice u svrhu prijave na natječaj Mjere 7, pod mjere 7.4.

– prijavljeno 18.04.2017.

Švaljek je naglasio kako je vizija postati “biser” općina (brend destinacija) u Republici Hrvatskoj, sjedište hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, otvorena hrvatskim i inozemnim hodočasnicima i posjetiteljima. Kao misiju naveo je standardiziranje poduzetničkih, kulturnih, duhovnih, sportskih, ekoloških usluga i resursa koje razvijaju mještani općine i općina Marija Bistrica, te poticanje kreativnih i poduzetnih ljudskih potencijala kao glavni uvjet kvalitetnijeg života Marije Bistrice i stvaranja novih vrijednosti društva. Cilj je pak naseljavanje Marije Bistrice mladim bistričkim, zagorskim, zagrebačkim i hrvatskim obiteljima uz osiguranje nove javne, poduzetničke, stambene i prometne infrastrukture, čime će biti spriječeno opadanje broja stanovnika kroz raseljavanje i veći broj umrlih od rođenih. (1991 g. – 7.012 stan.; 2001. g. – 6.612 stan.; 2011 g. – 5.976 stanovnika.)

 

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica svjestan je i izazova, a to su: Centralistički uređena država

Vrlo nizak izvorni proračun Općine Marija Bistrica

Priprema projekata financiranih sredstvima EU fondova i državnim sredstvima

Nepostojanje srednjoškolskog obrazovanja

Neadekvatna infrastruktura groblja i mrtvačnice

Neadekvatna infrastruktura dječjeg vrtića

Problem vodovoda

Negativan trend broja stanovnika

– odseljavanje

– veći broj umrlih od rođenih

Održavanje postojeće i gradnja nove infrastrukture

Rješavanje problema napuštenih zgrada Tehnomehanike (državno vlasništvo)

Privlačenje novih strateških investitora

Otvaranje novih radnih mjesta

Istaknuo je da Mariju Bistricu njeni čelnici 2025. godine vide kao ”jedinstveno zagorsko, hrvatsko i svjetsko, duhovno, turističko i kulturno odredište zadovoljnih, dobrih i sretnih ljudi, zatim kao mjesto umreženih i povezanih, hrvatskih i europskih marijanskih svetišta te prijateljskih općina i gradova.

 ”Zajednički cilj treba biti bolja i ljepša Bistrica, stoga treba potaknuti sve stanovnike i subjekte koji djeluju u Općini (javne ustanove, tradicijski obrti, poduzetnici, ugostitelji, udruge…) na međusobno povezivanje i stvaranje zajedničkog dobra radom, informiranjem i edukacijom.” – istaknuo je Švaljek i dodao kao stoga treba iskoristiti ljudski, poduzetnički, kulturni i duhovni potencijal, u cilju vlastitog razvoja i razvoja susjednih općina, gradova, županije i države. ”Marija Bistrica treba biti duhovna i životna oaza za radoznale i zadovoljne goste, dobre i poštene domaćine i sve putnike namjernike” – zaključio je Teodor Švaljek.

Projekti i brojne aktivnosti

Načelnik Marije Bistrice Josip Milički u svom je osvrtu na proteklo razdoblje istaknuo financijsku stabilnost, usprkos poreznim reformama i nepredviđenim problemima, poput otvaranja novih klizišta. Istaknuo je izvrsnu suradnju sa Mjesnim odborima, brojne radove na infrastrukturi, rješavanje pitanja vodoopskrbe i odvodnje, rad na poboljšanju prometne infrastrukture, brojne projekte, uz poseban naglasak na one prijavljene na EU fondove, a to su novi dječji vrtić i nova mrtvačnica uz proširenje groblja, te veliko preuređenje Doma kulture kroz sredstva Ministarstva kulture RH. Osvrnuo se i na brojne aktivnosti na području turizma, kontinuirano povećanje broja noćenja, te turističke manifestacije, posebno Ljeto u Mariji Bistrici i Advent u Mariji Bistrici, koje doprinose turističkom razvoju Marije Bistrice.

Brojni gosti

U ime prisutnih brojnih zagorskih načelnika i gradonačelnika govorio je načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić, a pozdrave i čestitke uz Dan Općine uputili su i izaslanik predsjednika Vlade RH ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, izaslanik predsjednik Hrvatskog sabora saborski zastupnik Žarko Tušek, župan KZŽ-e Željko Kolar i predsjednica Skupštine KZŽ-e Vlasta Hubicki, gradonačelnik prijateljskog grada Buzeta Siniša Žulić, te rektor Svetišta MBB-e preč. Domagoj Matošević. Uz njih svečanoj sjednici nazočili su i brojni drugi gosti, a izdvajamo predsjednika Matice umirovljenika Hrvatske Josipa Kovačića, izaslanika gradonačelnika Zagreba Alana Pera i predsjednika Gradskog vijeća Buzeta Dejana Jakca.

Priznanja, zahvalnice i nagrade

Dodijeljena su i priznanja, zahvalnice i nagrade Općine Marija Bistrica. Priznanja su dobili Dino Čukman za uspjehe u streljaštvu, Tatijana Lenart i Dinko Krstinić, učitelji u glazbenoj školi Marija Bistrica, kao i OPG Tomurad kao najuspješniji OPG Krapinsko – zagorske županije u proizvodnji cvijeća. Zahvalnice Općine dobili su: – OŠ Marija Bistrica povodom 165. obljetnice djelovanja, NK Mladost Marija Bistrica za 85 godina aktivnog rada, Udruga vinara i podrumara Vinski vrh i Udruga mladih Marija Bistrica za 5 godina djelovanja, Vladimir Ozimec za izniman trud oko organizacije aktivnosti Udruge umirovljenika Marija Bistrica, djelatnici PP Donja Stubica Željko Perešin i Vanja Carek za nesebično pomaganje i trud koji ulažu u organizaciju manifestacija u Mariji Bistrici, Ignac Babić, Viktor Babić i Damir Kovačić za izniman trud oko gradnje Kapelice Sv. Josipa Radnika u Globočecu, te učiteljica Ivančica Stinčić za velik doprinos i dugogodišnji rad u obrazovanju i odgoju generacija bistričke djece. Također, novčanu nagradu Općine u iznosu od 750,00 kn dobili su učenici: Gabrijela Pugar, Ivona Pišćak,  Doris Babić i Dilara Kušić.

Sama sjednica započela je himnom koju je otpjevala Klapa Bistrica, a tijekom sjednice nastupili su učenici Glazbene škole Marija Bistrica Nika Kovačić i Ivan Habazin na gitarama, te učenik 2. razreda Jurica Galoić, koji je kazivao poeziju Nikole Mučnjaka: Kaj se to za menom vleče. Neposredno prije sjednice, kao i nakon iste, nastupila je i Limena glazba KUD-a Lovro Ježek.