Svečana misa na svetkovinu Duhova u zagrebačkoj katedrali


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je na svetkovinu Pedesetnice – Duhova u nedjelju 23. svibnja svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali. U koncelebraciji su bili imenovani pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa mons. Stjepan Baloban i odgojitelji te kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog.

“Duhovi se između svih svetkovina izdvajaju po važnosti, jer se na Duhove ostvaruje ono što je sâm Isus objavio kao cilj svojega poslanja na zemlji. Jednodušnost učenika uvjet je za dolazak Duha Svetoga, a pretpostavka za jednodušnost je molitva”, rekao je kardinal te podsjetio kako to vrijedi i za današnju Crkvu. Ako želimo da se Duhovi ne svedu na neki jednostavan obred ili spomen-čin, iako privlačan, već da budu pravi spasenjski događaj, moramo se unaprijed pripremiti, pobožno iščekujući dar Božji, osluškujući ponizno, u tišini njegovu Riječ. Kako bi se u ovo naše vrijeme obnovili Duhovi, potrebno je da se Crkva manje zamara aktivnostima, a više posveti molitvi.

Kardinal je podsjetio kako se u opisivanju Duha Svetoga u izvješću o Pedesetnici Djela apostolska služe dvjema velikim slikama: slikom vjetra i slikom ognja. Vjetar nas podsjeća na zrak koji omogućuje život na zemlji. Ono što je zrak za biološki život, Duh Sveti je za duhovni život. Kao što postoji atmosfersko zagađivanje koje truje okoliš i živa bića, postoji i zagađivanje srca i duha koje umrtvljuje i truje duhovni život. Jednako kako se treba boriti protiv otrova u zraku, treba sprječavati i ono što zagađuje dušu. Međutim, čini se da se na brojne proizvode koji zagađuju um i srce, a kruže u našem društvu privikavamo bez poteškoća, upozorio je.

Podsjećajući na drugu sliku Duha Svetoga na koju nailazimo u Djelima apostolskim, vatru, kardinal je upozorio na opasnost, jer čovjek danas kao da više ne želi biti na sliku Božju, već na sliku samoga sebe. Proglašava se samostalnim, slobodnim i odraslim. U rukama takvoga čovjeka “oganj” i njegove goleme mogućnosti postaju opasnima. Mogu se okrenuti protiv života i čovječanstva što, nažalost, povijest potvrđuje.

Na kraju propovijedi kardinal je istaknuo još jednu misao iz Djela apostolskih: Duh Sveti pobjeđuje strah. Podsjetio je kako su se nakon Isusova uhićenja apostoli u strahu zatvorili. No, kada je Duh Sveti sišao na njih, oni su bez straha izišli pred druge i svima počeli navješćivati radosnu vijest o Kristu, raspetom i uskrslom.

“Da, draga braćo i sestre, tamo gdje uđe Duh Božji strah nestaje, čovjek shvaća i osjeća da je u rukama Svemoguće ljubavi. Bilo što se dogodi, njegova nas beskonačna ljubav neće napustiti. Potvrđuje to svjedočanstvo mučenika, hrabrost navjestitelja vjere, neustrašivi žar misionara, smjelost propovjednika, primjeri svih svetaca. Potvrđuje to i postojanje Crkve koja, usprkos ograničenjima i ljudskim grijesima, nastavlja ploviti oceanom povijesti, tjerana dahom Božjim i oživljavana njegovim ognjem”, rekao je na kraju propovijedi kardinal Bozanić.

Misno slavlje pjevanjem su uveličali koralisti zagrebačke katedrale pod ravnanjem mo. Miroslava Martinjaka. (ika / gk)