”Sve skupa čeka nas veliki posao, koji smo spremni pošteno raditi”

U petak 12. srpnja je održana  svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica. Prethodila joj je sveta misa, koju je u Karmelu bistričkom uz koncelebraciju mons. Lovre Cindorija, kanonika, predslavio vlč. Antun Motočić. Svečana sjednica održana je u Domu kulture, a na početku sjednice sve prisutne je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Marije Bistrice Teodor Švaljek, zaželjevši dobrodošlicu, kako je rekao ''u najljepšu i najpoznatiju Općinu u Hrvatskoj, Mariju Bistricu. Najljepšu jer je Marija Bistrica zeleni zagorski i hrvatski biser, a najpoznatiju jer je u njoj smještena duša duše Hrvatske, nacionalno svetište MBB-e, vrelo duboke vjere katoličke i duhovnosti Hrvatske, koje vas i danas radosno prima.'' Sjednici, kojom je ujedno obilježeno 20 godina bistriče općine prisustvovali su brojni uglednici, moderator nadbiskupskog duhovnog stola mons. Nedeljko Pintarić, predsjednik HAZU akademik Zvono Kusić, predsjednica skupštine KZŽ-e Vlasta Hubicki i potpredsjednik skupštine  Žarko Tušek, dopredsjednik HDZ-a Marijan Coner, izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka Milan Kovač, dogradonačelnica Buzeta, grada prijatelja Općine Marija Bistrica Ana Pernić, gradonačelnici Krapine i Donje Stubice Zoran Gregurović i Juraj Srebačić, te kanonik  prvostolnog Kaptola zagrebačkog mons. Lovro Cindori.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički u svom se obraćanju, osvrnuo na 20 godina bistričke općine.

Donosimo njegov govor u cijelosti

Načelnik  Općine Marija Bistrica Josip Milički – pozdravni govor

Poštovane dame i gospodo, uvaženi gosti, drage Bistričanke i Bistričani,
radosno Vas pozdravljam kao prvi načelnik Marije Bistrice u Europskoj uniji.
Dvadeset godina naše općine u hrvatskoj državi, Dan Župe i Svetišta MBB-e, poseban su znak vremena i izniman povod da se sjetimo bistričke slavne prošlosti, njezine sadašnjosti i budućnosti.
Već su prošle 804 godine od prvog spomena Marije Bistrice i 329 godina od prvih bistričkih hodočašća, koje je našoj crnoj Gospi bistričkoj potaknuo biskup Martin Borković.
Danas Mariju Bistricu pohodi godišnje milijun hodočasnika, kao što ju je 3. listopada 1998. godine pohodio, danas blaženi, a od jeseni sveti Ivan Pavao II. Koji je baš u Mariji Bistrici toga dana na čast oltara uzdignuo blaženog kardinala Alojzija Stepinca, taj najsvjetliji lik Crkve u Hrvata.
Marija Bistrica i njezini mještani, duhovno izgrađeni i moralno osnaženi imaju snage, naslonjeni na svoju zagorsku Županiju i hrvatsku metropolu Zagreb, prevladati krizu, zaboraviti privatizacijske, pretvorbene i koruptivne propuste i okrenuti novu stranicu za budućnost.
Startamo kao mlada, čista, nekorumpirana i razvoju okrenuta općinska vlast, koja će raditi za opće dobro Marije Bistrice. Kao općinska vlast poštivat ćemo zakone Republike Hrvatske, okupljat ćemo sve vrijedno u Mariji Bistrici, te zdušno i volonterski raditi za mještane Marije Bistrice i njihove potrebe.
Najviše pozornosti posvetit ćemo obrazovanju mladih ljudi. Gradit ćemo novu osnovnu školu, a Osnovnoj glazbenoj školi, koju pohađa više od stotinu učenika priključit ćemo i srednju glazbenu školu.
Za nove bistričke obitelji izgradit ćemo suvremeni dječji vrtić.
Uspostavit ćemo gospodarske, intelektualne, kulturne i znanstvene veze sa Zagrebom i Hrvatskom. Slijedeće godine ugostit ćemo Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Mariji Bistrici, koje će na posebnoj tematskoj sjednici raspravljati o najbolnijoj hrvatskoj točki – demografiji.
Osnovat ćemo Klub bistričkih studenata zagrebačkog Sveučilišta i ugostiti rektora Sveučilišta.
Pokrenut ćemo ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici i otvoriti novu gospodarsku zonu koja će zapošljavati Bistričane.   
U najkraćem roku, s novim programom i radom započet će Turistička zajednica Općine Marija Bistrica, koja će na svjetsku turističku kartu staviti naše mjesto i Svetište MBB-e.
Za dvije godine  Marija Bistrica će svojom čistoćom i ljepotom osvanuti u novom ruhu. Za primjer svima uredit ćemo još ljepše sve okućnice i javne prostore Marije Bistrice. Marija Bistrica bit će u cjelini jedna velika cvjetna i drvoredna oaza.
Naše mjesne vodovode i zdence izvorske vode obnovit  ćemo sredstvima iz fondova Europske unije.
U narednim godinama bit će potpuno uređen Dom kulture, multimedijalni centar mladih, Knjižnica, radni prostori folklornog društva i limene glazbe KUD-a „Lovro Ježek“, te sportskih i svih drugih udruga, koje djeluju za dobro mještana Marije Bistrice.
Posebno se radujemo zajedničkoj i iskrenoj suradnji s Hrvatskim nacionalnim Svetištem MBB-e i njegovim rektorom Zlatkom Korenom. Zajedno ćemo na svjetsku duhovnu kartu istaknuti Svetište MBB-e, kao jedinstveni hrvatski i univerzalni hodočasnički izvor. Povezat ćemo Mariju Bistricu i Svetište sa svim marijanskim svetištima svijeta. Uži dio središta pretvorit ćemo u potpunu zonu mira i molitve, koju će krasiti bistrička licitarska srca, medičari, svjećari, lončari, i proizvođači drvenih igračaka i krunica.
Posebno bogatstvo Marije Bistrice su njezini ljudi. Izvrsnim i siromašnim učenicima i studentima osigurat ćemo stipendije, a pobrinut ćemo se i za stare i  nemoćne.
Novim cestama, uz pomoć Županije i Države povezat ćemo Mariju Bistricu sa Zagrebom i svijetom.
Kao načelnik Marije Bistrice potvrđujem Vam da se nikada  nećemo odreći naših zagorskih i hrvatskih  korijena, rodne grude zagorske i hrvatske. Pamtit ćemo i u sjećanju nositi hrvatske branitelje i Domovinski rat, herojski Vukovar i hrvatske olujne pobjede.
Budit ćemo naše kršćanske korijene, kulturu, obrazovanje i duhovnost, ljubomorno čuvati kajkavsku i hrvatsku tradiciju i baštinu, te posebno poticati poduzetnost i otvorenost Marije Bistrice, koja će u svojoj županiji zagorskoj, Domovini hrvatskoj i Europskoj uniji okrenuti novu stranicu kvalitetnijeg  života i obiteljskog zadovoljstva.
Sve skupa čeka nas veliki posao, koji smo spremni pošteno raditi. Pozivam Vas na više zajedničkog rada i ljubavi za osobno dobro i opće dobro Marije Bistrice.
Hvala Vam na potpori.
Veselimo se svakom novom susretu u našoj općini i Svetištu MBB-e.
Svim stanovnicima Marije Bistrice čestitam Dan Općine, Dan Župe i Svetišta MBB-e.