Svako je dijete za roditelje osoba i dar

“Svako je dijete za roditelje osoba i dar, a ne predmet koji bismo imali pravo posjedovati. Od trenutka začeća počinje novi život koji nije ni očev ni majčin, nego život novoga ljudskog bića koje se samo za sebe razvija”, poručio je predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za obitelj krčki biskup Valter Župan u poruci koju je uputio svim ljudima dobre volje za XVII. Dan života, koji se slavi u nedjelju 5. veljače.

Biskup je u poruci istaknuo vrijednost života i obitelji kao kolijevke života, što je naglasio i papa Benedikt XVI. prošlogodišnjim pohodom Hrvatskoj, a svoju je poruku naslovio “Dijete je osoba i dar”.

Kritizirajući sve glasnije zahtjeve pojedinih osoba da po svaku cijenu umjetnom oplodnjom dobiju dijete, biskup ističe da za takve osobe dijete postaje materijal koji se tehnikom “proizvodi” prema nečijoj samovolji. Taj se “proizvod” već prije rođenja sortira, “izabire se jedan koji odgovara tržištu, a ostali se eliminiraju. Umjetna oplodnja nužno uključuje eliminaciju više embrija”, bilo izvan, bilo unutar same maternice.

“Neka ovogodišnji Dan života još jednom svima dozove u svijest da su ljudima darovane velike mogućnosti, ali da nije dozvoljeno sve ono što je moguće”, piše biskup, ističući: “Pozivam ljude dobre volje, razborite pameti i zdravih moralnih nagnuća, da učinimo sve kako bi se u društvu i u obitelji iskazivalo dužno poštovanje životu i ljubavi”. (ika / gk)