Susret obiteljskih zajednica Krčke biskupije

Tridesetak obitelji, aktivnih članova obiteljskih zajednica Krčke biskupije, okupilo se na Uskrsni ponedjeljak 9. travnja u Oazi Kraljice Mira pokraj Krka kako bi u opuštenom okruženju razmatrali mogućnosti za još kvalitetniji rad svojih zajednica. Nakon uvodne molitve sve je pozdravio krčki biskup Valter Župan, na čiju se inicijativu i održao taj susret.

Na početku su predstavljane obiteljske zajednice iz Krka, Malog Lošinja, Cresa, Baške, Dubašnice, Poljica, Vrbnika i Vrha. Neke od njih djeluju već dvadesetak godina, dok su druge tek osnovane, a razlikuju se i u metodologiji rada, učestalosti sastajanja, temama koje obrađuju, kao i brojnosti i starosti članova. Razmjena iskustava obogatila je sve, a sudionici su u raspravi istaknuli da će ono što su čuli o drugima moći iskoristiti i u svojim zajednicama.

U drugom dijelu susreta biskup Župan predstavio je obiteljske zajednice za evangelizaciju koje djeluju u talijanskoj župi sv. Josipa u Bovoloneu (biskupija Verona). Riječ je o projektu “Župa – obitelj” koji je pokrenula Talijanska biskupska konferencija kako bi se u praksi primijenilo vrlo bogato promišljanje crkvenog učiteljstva o obitelji kao temeljnom objektu i subjektu evangelizacije i katehizacije.
Nedavno je u Krčkoj biskupiji boravio župnik iz Bovolonea mons. Renzo Bonetti s jednim bračnim parom, svojim suradnicima, i svećenicima na plenarnom preduskrsnom sastanku predstavio projekt “Župa – obitelj” koji je u njegovoj župi urodio velikim plodovima: u župi koja ima oko 15.000 stanovnika, tj. 5000 obitelji, danas djeluje pedesetak obiteljskih zajednica.

Konkretne i praktične vidove djelovanja obiteljskih zajednica mons. Bonettija prenijela je Josetta Blažić iz biskupijskog Ureda za pastoral braka i obitelji, a o njihovim počecima govorio je mons. Anton Valković, generalni vikar i povjerenik za pastoral obitelji Krčke biskupije, istaknuvši da je za uspjeh takvog pastorala presudna molitva i davanje Isusu Kristu središnjeg mjesta u životu.

Susret obiteljskih zajednica Krčke biskupije zaključen je euharistijskim slavljem koje je predvodio mons. Župan. U propovijedi je aktualizirao redak iz Knjige izlaska “Ja, Gospodin, kaznit ću i sva egipatska božanstva”. “Koja su danas božanstva”, zapitao se biskup Župan i obrazložio: “Od mnogih smo događaja, predmeta i osoba učinili božanstva koja su nam važnija od jednoga Boga. Kad Boga stavimo na pravo mjesto naći ćemo vremena za sve što nam je vrijedno. Dragi muževi i žene, drage obitelji, vremena ima, ono je tu, ali moramo maknuti sva ta božanstva koja smo sami stvorili”. (ika / gk)