Susret katoličkih gimnazija Požeške biskupije

U prigodi svetkovine Pedesetnice održan je u petak 22. svibnja u Požegi treću godinu za redom susret profesora i učenika Katoličke klasične gimnazije iz Požege i Virovitice.

Program je započeo u crkvi Sv. Lovre gdje se biskup Antun Škvorčević susreo s učenicima, profesorima i djelatnicima tih škola te ih sve pozdravio na čelu s ravnateljima Pavlom Filipovićem i Ivicom Šohom.

Biskup ih je upoznao s poviješću crkve Sv. Lovre u kojoj su se uvijek okupljali mladi, počevši od 1699. godine kada su isusovci osnovali gimnaziju u Požegi, zatim požešku Akademiju pa Orfanotrofij, Konvikt sve do osnutka Požeške biskupije, koja je također svoje pastoralno djelovanje stavila na odgoj i obrazovanje mladih.

Osnivanje katoličkih škola, dodao je biskup, ima za cilj pružiti mladima na ovim prostorima mogućnost izobrazbe na klasičnim i kršćanskim nasadima koji su korijen naše civilizacije te naglasio kako je ulaganje u ljude puno vrjednije i važnije od ulaganja u građevine.

Zajedničko misno slavlje u crkvi Sv. Lovre predvodio je rektor crkve Ivica Žuljević, koji je u homiliji govorio mladima o istinskim životnim vrednotama te važnosti njegovanja zajedništva u svakodnevnom životu. Podsjetio je na svetkovinu Pedesetnice i pozvao mlade da otvore svoje srce Duhu Svetom kako bi hrabro mogli širiti Isusovu poruku spasenja.

Nakon euharistijskog slavlja susret je nastavljen u Dvorani sv. Terezije Avilske gdje se svaka škola predstavile kratkim programom. Virovitičani su kroz pjesmu dokazali svoja glazbena umijeća, audiovizualnom prezentacijom prikazali sve što su u protekloj školskoj godini napravili te s ponosom predstavili prvi broj školskog lista “Lux”, a domaćini su se predstavili kroz igrokaz “Napasti” koji je izvela dramska sekcija predvođena prof. Marijanom Ćorlukom.

U popodnevnim satima održan je sportski dio susreta u dvorani Gimnazije, u kojem su se učenici jedne i druge škole te učenici i profesori natjecali u odbojci. Potom je slijedilo slobodno vrijeme u kojem su se mladi kroz međusobno druženje bolje upoznavali. Susret je završio video projekcijom filma o grčkoj mitologiji “Sudar titana” koji je prikazan u Dvorani sv. Terezije Avilske. (ika / gk)