Susret kardinala Josipa Bozanića i svećenika iz Vrbnika

U utorak 17. kolovoza 2010. godine održan je u Vrbniku susret svećenika rodom iz te župe. Susret je započeo misnim slavljem u župnoj crkvi Marijina Uznesenja koje je u koncelebraciji sadašnjeg župnika vlč. Tomislava Crnovića, nekadašnjih župnika u Vrbniku te svećenika rodom iz Vrbnika predvodio nadbiskup zagrebački uzoriti kardinal Josip Bozanić.

Na misnom slavlju sudjelovali su i brojni vjernici iz Vrbnika te mnogi vjernici iz Zagreba i okolice koji se nalaze na odmoru na otoku Krku.

Govoreći o značenju župne crkve, Kardinal je u homiliji naglasio kako je crkva Božja kuća, mjesto susreta čovjeka s čovjekom, čovjeka s Bogom, te mjesto susreta sa samim sobom. Tumačeći liturgijska čitanja Kardinal je pozvao vjernike da uvijek damo pravo mjestu Bogu u našem životu pazeći da ne padnemo u napast stavljajući sebe i svoje interese na mjesto Boga.

»Nemoj misliti da si Bog, ti si samo čovjek, nemoj umišljati ako si bogat da si Bog, ti si samo čovjek. Čovjek kad pokuša krivo postaviti svoj odnos prema Bogu izokreće odnos i prema samome sebi i prema drugima« – rekao je Kardinal.

Nakon misnog slavlja svećenici su se zajedno s Kardinalom uputili do grobljanske kapele sv. Ivana Krstitelja gdje se nalazi svećenička grobnica, te molili za pokojne svećenike. Kako se ove godine navršava 10. obljetnica smrti svećenika i znamenitog profesora moralne teologije dr. Marijana Valkovića (2000-2010), susret je nastavljen u župnoj kući razgovorom o vrednovanju baštine koju su ostavili brojni glasoviti biskupi i svećenici iz Vrbnika te o obnovi župne crkve.

Župa Uznesenja Marijina u Vrbniku broji 18 živućih svećenika među kojima je i kardinal Josip Bozanić.

Zvonko Franc