Susret hrvatske katoličke mladeži u Zadru 8.-9. svibnja


Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati u Zadru 8. i 9. svibnja, prema broju službenih prijava okupit će 30.000 sudionika.

Taj šesti po redu nacionalni susret mladih u Hrvatskoj brojem sudionika najveći je dosad a održava se pod geslom “Da vaša radost bude potpuna” (Iv 15,11). Ovogodišnji SHKM ujedno je i godišnji susret hrvatskih sjemeništaraca iz Zagreba, Splita, Sinja i Zadra.

U subotu 8. svibnja misno slavlje na stadionu Višnjik u Zadru s početkom u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić u zajedništvu hrvatskih biskupa i 600 svećenika iz Hrvatske i drugih zemalja. Pjevanje animira Zbor mladih Zadarske nadbiskupije Sv. Krševan pod ravnanjem Tomislava Pehara.

Mladi se pozivaju da u Zadar dođu do 11 sati, a s parkirnih mjesta u Zadru, koja će biti kod sportske dvorane Višnjik, Prve policijske postaje (kod Kauflanda u Zadru) i Novog kampusa, sve pridošle iz 550 autobusa volonteri će usmjeravati prema poluotoku.

Mladi će imati mogućnost razgledavanja crkava i muzeja u gradu tritisućljetne povijesti i 17-stoljetne kršćanske baštine zadarske Crkve. Na poluotoku u središtu grada na trgovima i ulicama će biti svjedočanstva pokreta i zajednica te prisutnost 1200 članova KUD-ova.

U 14 sati s Foruma, trga gdje je godine 2003. bio papa Ivan Pavao II., kreće procesija s Križem mladih i zastavom susreta prema stadionu Višnjik. Pravac procesije je: Široka ulica (Kalelarga), Narodni trg, zadarski most, ulica Stjepana Radića te Domovinskog rata. Po dolasku na Višnjik mladi će imati priliku za ispovijed, a prije početka molitve krunice bit će poimence pozdrav svih hodočasničkih skupina.

U 16,30 sati, budući da je svibanj marijanski mjesec, počinje animirana molitva krunice koju predvode mladi Đakovačko-osječke, Riječke, Vrhbosanske, Zagrebačke i Splitsko-makarske metropolije. Prije misnog slavlja pozdravne govore će uputiti zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić i šibenski biskup Ante Ivas, predsjednik Vijeća HBK za mlade. Po završetku slavlja na Višnjiku mladi odlaze na parkirna mjesta i s volonterima se upućuju u 90 župa zadarske nadbiskupije u kojima će biti smješteni.

U nedjelju, drugog dana SHKM-a, u župama Zadarske nadbiskupije slave se misna slavlja na kojima će se prigodno predstaviti gosti i domaćini. Poslijepodne je u župama zajednički ručak a programe druženja na različite načine osmišljava svaka pojedina župa. (ika / gk)