Što je Papa rekao o homoseksualcima i ulozi žena u Crkvi?

Ako je netko homoseksualac i traži Boga te ima dobru volju, tko sam ja da mu sudim. Katekizam Katoličke Crkve to veoma dobro objašnjava. Homoseksualna orijentacija nije grijeh, ali homoseksualni odnosi jesu. Te osobe ne smiju biti marginalizirane zbog svoje orijentacije i moraju biti integrirani u društvo, odgovorio je papa Franjo na upite novinara u zrakoplovu na povratku iz Rio de Janeira u Vatikan. “Ta orijentacija nije problem. Moramo biti braća. Problem je u lobiranju za tu orijentaciju, kao što su problem lobiji pohlepnih, politički lobiji, masonski lobiji, toliko ih je mnogo. To je veći problem”, rekao je.

Odgovarajući jednome od novinara na pitanje o ulozi žena u Crkvi, Papa je naglasio da žene definitivno neće obnašati svećeničku službu u Katoličkoj Crkvi. “Crkva je o tome rekla svoje i rekla je ne… ta su vrata zatvorena”, kazao je dodajući pritom kako bi želio da žene imaju veću i važniju ulogu u administrativnim i pastoralnim aktivnostima. “Ne možemo ograničiti ulogu žena u Crkvi na ministriranje ili na predsjedanje humanitarnim zakladama… mora biti više od toga”, rekao je. Naglasio je da je Crkva bez žena poput “apostolskoga zbora bez Marije”. Uloga žene u Crkvi nije samo majčinstvo, majka obitelji, već je veća: to je upravo slika Djevice, Gospe; ona koja Crkvi pomaže rasti, rekao je Papa koji smatra “da treba učiniti pomake u tumačenju uloge i karizme žene” u Crkvi.

Razgovor s novinarima u zrakoplovu trajao je 80 minuta i obuhvatio je širok raspon tema. Papa je također rekao da problematični Zavod za religijska djela (IOR), poznat i kao Vatikanska banka, mora biti iskreniji i transparentniji u svome djelovanju. Napomenuo je da će poslušati savjete povjerenstva koje je osnovao s ciljem ispitivanja stanja u banci i zatim odlučiti treba li je reformirati ili zatvoriti. “Ne znam što će biti od toga. Neki kažu da je bolje da je banka, drugi misle da treba biti humanitarna zaklada, a treći da je treba zatvoriti”, rekao je papa Franjo.

O prisutnosti Benedikta XVI. u Vatikanu Papa je rekao da umirovljenoga papu doživljava kao “mudroga djeda u kući” kojemu se može obratiti za savjet, ali koji se nimalo ne miješa. Otkrio je novinarima i da je s Benediktom XVI. razgovarao o tzv. aferi “Vatileaks” i da mu je on sve izložio na jednostavan način.

Među mnogim važnim temama bila je i predstojeća kanonizacija dvojice papa: Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. koji će biti proglašeni svetima na istoj svečanosti, ali bi predviđeni datum njihova proglašenja mogao biti pomaknut na proljeće iduće godine. (TUZG/Laudato.hr / ika / gk)