Stara Gradiška: Zahvala za novoga hrvatskog blaženika

U svim župama Požeške biskupije obilježen je u nedjelju 29. rujna Dan zahvale za novoga hrvatskog blaženika Miroslava Bulešića. Sam biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u župi Stara Gradiška koja je slavila sv. Mihaela arkanđela, svoga nebeskog zaštitnika.
 
Župljani su očitovali radost što taj blagdan ne slave više u dvorani župne kuće, kako su bili prisiljeni tijekom šezdesetak godina nakon što su im komunističke vlasti razorile župnu crkvu, nego u novoj crkvi koju su im prije tri godine pomogli izgraditi hrvatski svećenici na spomen subraće koja su u starogradiškom zatvoru tamnovala u doba komunističkih progona, kao i na spomen drugih nedužnih ljudi zatvaranih u tijeku totalitarističkih sustava dvadesetog stoljeća.
 
U ulaznoj procesiji znakovito je unesena i postavljena na oltar knjiga s popisom svih svećenika zatvorenika u Staroj Gradiški.
 
Pozdravljajući vjernike, biskup je kazao da je subotnjim proglašenjem u Puli blaženim Miroslava Bulešića, prvoga hrvatskog svećenika mučenika iz komunističkih vremena, iskazana počast svim drugim svećenicima mučenicima toga doba, kao i onima koji su trpjeli progon i poniženje u starogradiškom zatvoru i drugdje. Pozvao je nazočne da mole za njih, da u sv. Mihaelu prepoznaju snažnog zagovornika u zlu i primjer kako Bogu valja davati prvenstvo u svom život te s njime pobjeđivati zlo.
 
U homiliji biskup je kazao da je podrijetlo zla u svijetu jedno od najtežih pitanja na koje znanost ne može dati odgovora a Božja nam objava obznanjuje da je ono vezano za duhovna stvorena bića, anđele, čija je sloboda bila u mogućnosti pobuniti se protiv Boga i otrgnuvši se od njega postati počelom zla. Vođu pobunjenih anđela Pismo naziva đavao, što znači onaj koji djeluje razbijački, protiv čovjeka i života, zavodnik, tužitelj. K tome, dodao je biskup, Pismo nas uči kako je arkanđeo Mihael posvjedočio da se samo vjernošću Bogu može zlo pobijediti, a Isus je, postavši čovjekom upravo putem posvemašnje vjernosti Ocu, ljubavlju na križu slomio moć zla.
 
Zlo stanje duha, kazao je mons. Škvorčević, može pobijediti samo Bog, Isusova vlast i moć utemeljena u ljubavi na križu, dodao je biskup i pozvao nazočne da provjere jesu li život utemeljili na njemu.
 
Osvrćući se na događaj beatifikacije Bulešića u pulskoj Areni, požeški je biskup podsjetio da su komunističke vlasti ubile 434 svećenika u hrvatskom narodu te da je više od 250 svećenika tamnovalo u Staroj Gradiški zbog vjernosti Isusu Kristu, u žrtvi i ljubavi za Crkvu i svoj narod. No ta ubojstva i progon, poručio je biskup, nisu uništila ni narod ni Crkvu, jer su ostali vjerni Isusovoj ljubavi i žrtvi, na taj način bili čuvari hrvatske slobode i u njemu pobijedili.
 
Biskup je pozvao nazočne da dnevnom molitvom, redovitim sakramentalnim životom, napose sudjelovanjem na nedjeljnoj misi svjedoče kako vjeruju Isusovoj moći i vlasti koja jedina pobjeđuje zlo i patnju te u njemu budu ispunjeni nadom i smislom.
 
Nakon homilije biskup je blagoslovio novu sliku sv. Mihaela postavljenu u svetište, djelo akademskog slikara Tihomira Lončara, i poželio da ona svakog vjernika potiče na molitvu za vjernost Bogu te za one koji su zbog te vjernosti bili zatočenici tamošnjega zatvora u doba totalitarnih sustava dvadesetog stoljeća.
 
Nakon popričesne molitve i molitve za dar vjere, biskup Škvorčević je predvodio molitvu za utamničene starogradiške svećenike i druge nedužne žrtve kao i za počinitelje zla. (ika / gk)