Središnje slavlje Susreta Hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku

»Napravite perspektivu, vi ste na to pozvani!«

 Središnje euharistijsko slavlje Susreta Hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku održano je u luci Gruž u subotu 26. travnja, na istome mjestu na kojemu je prije 11 godina misu služio bl. papa Ivan Pavao II., čije su moći bile izložene ispred oltara. S 35 tisuća mladih koji su se okupili u Gruškoj luci euharistijsko je slavlje predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić.

Koncelebrirali su apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D'Errico, nadbiskupi zadarski Želimir Puljić, predsjednik HBK-a, splitsko-makarski Marin Barišić, đakovačko-osječki Đuro Hranić, biskupi zagrebački pomoćni Mijo Gorski, predsjednik Odbora HBK-a za mlade, zatim varaždinski Josip Mrzljak, križevački Nikola Kekić, šibenski Ante Ivas, hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk, porečko-pulski Dražen Kutleša, sisački Vlado Košić, kotorski Ilija Janjić, subotički Ivan Penzeš, vojni ordinarij u BiH Tomo Vukšić, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, banjolučki pomoćni biskup Marko Semren i zamjenik generalnoga tajnika HBK-a mons. Fabijan Svalina. Sudjelovalo je i 500 svećenika, povjerenika za mlade iz cijele zemlje, a nazočili su i predstavnici javnoga i političkoga života.

Pozdravne je riječi uputio biskup Uzinić, uz ostalo kazavši: “Zahvalni smo Gospodinu za ovaj dan u svim njegovim dimenzijama. Još više mu hvala, a ja sam sinoć upravo zato molio, da svi stignemo ovdje sretno i da ga ovdje susretnemo i da se u susretu s njim oslobodimo od svega onoga što nas zarobljava i da tako slobodni s ovog našeg mjesta okupljanja otiđemo ponovno svojim kućama i postanemo oni koji će s Kristom u sebi oslobađati druge. Evo to je razlog zašto smo ovdje. Hvala vam što ste prepoznali taj razlog. Hvala vam što niste dopustili niti kiši da nas u tome spriječi, nego ste i dalje, preda ste mokri s osmijehom na licu. Dobro došli!” Nakon uvodne riječi biskupa Uzinića pročitana je poruka pape Franje sudionicima susreta.

U propovijedi je biskup Uzinić pozvao okupljene mlade da im Uskrsli Krist bude uzor jer je on taj koji poziva na slobodu. Bog nas je stvorio slobodne i želi nas slobodne, uz jedno ograničenje naše slobode – ljubav prema Bogu i bližnjemu, rekao je biskup te je istaknuo nekoliko važnih dimenzija slobode na koju Krist poziva. To su odnos prema Bogu, odnos prema bližnjemu, odnos prema samima sebi, te odnos prema svemu stvorenome.

Ljubav prema Bogu je temelj iz kojega proizlazi i odnos prema bližnjima, rekao je dubrovački biskup mladima, te ih podsjetio i na Kristov odnos prema onima koji su ga razapeli. Isus nikoga ne prisiljava na vjeru, on se nudi. Za kvalitetan odnos prema bližnjima potrebno je cijeniti same sebe, svoje dostojanstvo, razvijati se, biti bolji, upozorio je biskup potaknuvši na međusobno povjerenje i povezivanje među mladim katolicima, što se onda treba proširiti prema pripadnicima drugih kršćanskih Crkava i vjerskih zajednica, onih koji ne vjeruju pa i onih koji se neprijateljski odnose prema kršćanima.

Mlade je pozvao da pozitivno misle, ali i da se angažiraju, rekavši im da ne mogu dopustiti da događaji u ovom svijetu idu mimo njih. Biskup Uzinić mladima je poručio da se moraju uključiti u svoje župne zajednice, u molitvene zajednice, u život Crkve, surađivati sa svojim svećenicima, katehetama, surađivati s biskupima, a s druge strane – rekao je – biskupi, svećenici, redovnici i redovnice trebaju našim mladima, laicima dati prostor u Crkvi. “Pozivam vas da na Crkvu ne gledate kao na nešto tuđe, nego da je prepoznate kao svoju zajednicu i da ju izgrađujete”, potaknuo je biskup mlade. Ponovivši riječi uskoro svetoga Ivana Pavla II. “Ne bojte se Krista”, biskup Uzinić pozvao je mlade: “Otvorite, što više rastvorite vrata Kristu, otvorite mu granice država, političkih sustava, kulture, školstva. Krist doista ništa ne oduzima i sve daje”.

“Zato, draga mladosti, želim vam poručiti da budete zainteresirani, da ne pustite ove društvene procese da prođu mimo vas, nego da se uključite, da budete aktivni, da preuzmete odgovornost za ovo društvo, da nešto napravite. Nemojte čekati da vam drugi osiguraju bolji život, nego uzmite stvar u svoje ruke i vi osigurajte bolji život drugima. I nemojte vjerovati onima koji vam kažu da se ovdje ne može, da u ovoj zemlji nema perspektive, napravite perspektivu, vi ste na to pozvani! Uključite se najprije u neke pretpolitičke aktivnosti, u različite udruge kojima ćete kršćansku radosnu vijest unositi u ovo društvo i činiti ovo društvo bogatijim, plemenitijim. Bez nasilja, bez želje da se učini bilo što protiv koga, nego s ljubavlju za ovo društvo, s ljubavlju za svakog čovjeka u ovom društvu bez obzira na njegovu vjersku, nacionalnu, političku i bilo kakvu drugu pripadnost. To je vaša zadaća, pozvani ste biti odgovorni članovi ovog društva, pozvani ste ne prepuštati svoj život nekom drugom koji vam ne želi dobro, nego preuzmite u svoje ruke odgovornost za sebe ali i za druge kraj sebe, u ljubavi, onako kako je to Krist činio, onako kako nas je on učio. A on nije nikad nikoga ni na što prisiljavao, nego je svima nudio i svima prilazio u ljubavi”, rekao je mladima biskup Uzinić.

Mlade je također pozvao da cijene prirodna bogatstva naše zemlje, da imaju ekološku svijest, da se brinu za sva stvorenja na zemlji. “Imamo najljepšu zemlju na svijetu, ali mi imamo i odgovornost za našu prirodu i prirodna bogatstva. Sve nam je dano da tim upravljamo, ne da to iskorištavamo. Da upravljamo na način da ono što smo primili od svojih predaka predamo budućnoj generaciji ne istrošeno i potrošeno, nego obogaćeno”, poručio je biskup mladima.

Pred sam kraj misnoga slavlja predsjednik HBK-a mons. Puljić objavio je da je mjesto održavanja jubilarnoga desetoga Susreta hrvatske katoličke mladeži godine 2017. Vukovar, što su mladi pozdravili dugotrajnim pljeskom, a đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić izjavio je: “Dobro došli u Đakovačko-osječku nadbiskupiju. Dobro došli u Vukovar”.

Na euharistijskome slavlju prvo je liturgijsko čitanje pročitao Ivan Fabris iz Korčule, psalam je otpjevala Matea Šimunović, a drugo je čitanje pročitao srednjoškolac Petar Mojaš. Uz evanđelje na hrvatskome jeziku, o. Danijel Hranilović, povjerenik za mlade Križevačke eparhije, navijestio ga je i na staroslavenskome. Molitve vjernika čitali su mladi predstavnici metropolija: Zagrebačke, Splitske, Riječke, Đakovačko-osječke, Vrhbosanske i predstavnik iz dijaspore. Darove na misi prinijeli su predstavnici pet dekanata Dubrovačke biskupije. Volonterka SHKM-a Andrea Džakula pročitala je zahvalu mladih papi Franji. Slavlje je uveličao Biskupijski zbor mladih, sastavljen od stotinjak srednjoškolaca, studenata i radnika, pod vodstvom Luce Ćatić, Ivana Lučića i Ivana Crnjaka. (ika / gk)

Poruka sudionika SHKM-a papi Franji

“Dragi papa Franjo, mi, mladi hrvatski katolici, okupljeni smo pod geslom “Na slobodu pozvani” oko svoga biskupa, svećenika, vjeroučitelja i vjeroučiteljica na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, gradu ljepote, slobode i tisućljetne uljudbene baštine. Ovim okupljanjem želimo posvjedočiti svoju vjeru u uskrsloga Krista, slobodni od svega što nas odvlači od njega i njegove Radosne vijesti i spremnosti biti svjedocima njegove beskrajne ljubavi.
S ovoga povijesnog mjesta u Gruškoj luci zahvaljujemo Vam za Vaš blagoslov i očinske riječi koje ostaju upisane u našim srcima kao trajni putokaz hoda za Kristom i s Kristom koji nam jedini nudi pravu i istinitu slobodu. Zahvaljujemo Vam i za dar dvojice novih svetaca, novih uzora, pape Ivana XXIII. “Dobroga Pape” i pape Ivana Pavla II. velikog oca i prijatelja nas mladih i našega hrvatskog naroda, počasnoga građanina grada Dubrovnika, koji je upravo na ovome mjestu prije 11 godina slavio euharistijsko slavlje i na čast oltara uzdigao redovnicu bl. Mariju Propetog Isusa Petković.
Ponovno Vam obećajemo svoje molitve i otvorenost svoga srca za prihvaćanje Vaših riječi i poticaja u nasljedovanju Isusa Krista, služeći onima najudaljenijima i najpotrebitijima Krista i njegove ljubavi. Sveti Oče, blagoslovite nas mlade, našu domovinu i naš hrvatski narod. Mladi hrvatski katolici.” (ika / gk)

Reportažu o Susretu hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku pročitajte u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 4. svibnja. Već od srijede novi je broj dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.