Središnje misno slavlje pohoda kardinala Bozanića Clevelandu


Drugog dana pohoda hrvatskim vjernicima u Clevelandu, u nedjelju 28. veljače, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u župnoj crkvi Sv. Pavla jutarnja misna slavlja, blagoslovio nove prostore u hrvatskom nacionalnom domu “Kardinal A. Stepinac” te sudjelovao na svečanosti obilježavanja 25. obljetnice Doma.

Prvu nedjeljnu euharistiju kardinal je slavio s učenicima koji pohađaju školu hrvatskog jezika “Kardinal Alojzije Stepinac” i s njihovim roditeljima. Na početku misnog slavlja kardinala Bozanića su pozdravili župni vikar Zvonko Blaško te učenici škole hrvatskog jezika kojoj je Blaško ravnatelj.

Kardinal Bozanić je u homiliji potaknuo djecu i mlade da ostanu uvijek vjerni Bogu, čuvaju hrvatsku baštinu te izgrađuju društvo kršćanskim vrednotama. “Vaši roditelji, djedovi i bake ili vi sami morali ste poput Abrahama napustiti svoju domovinu, ali svaki vjernik gdje god se nalazio pozvan je uvijek ostati vjeran Bogu. U tome su nam primjer starozavjetni patrijarh Abraham, kao i naš blaženi Alojzije Stepinac, čije ime nosi vaša škola. Kardinal Stepinac bio je progonjen, zatvaran i odvojen od svoga naroda. Mnogo je trpio ali je ostao vjeran Bogu i sačuvao nadu”, rekao je kardinal. Na kraju misnog slavlja zahvalio je mladima tamburaškog orkestra “American Zagreb Junior Tamburice” koji su predvodili liturgijsko pjevanje.

U središnjem misnom slavlju kardinalova pohoda kardinala je pozdravio predsjednik župnoga pastoralnog vijeća Toni Bunjevac. “Danas, kada se veseli naša hrvatska zajednica Vašem dolasku, ne veselimo se samo Vašoj osobi, nego osobi koja sjedi na stolici pokojnih kardinala Alojzija Stepinca, Šepera i Kuharića, jer Vi u sebi utjelovljujete hrvatsku baštinu vjere i tradicije, koju i mi nastojimo sačuvati na ovom prostoru gdje živimo. Samo toliko dugo možemo opstati u Americi kao Hrvati i katolici, koliko budemo svoju svijest hranili domoljubljem odakle smo potekli”, rekao je Bunjevac.

Na početku misnog slavlja kardinal je zahvalio na riječima pozdrava i radosnoj dobrodošlici, istaknuvši kako se u susretima s hrvatskim vjernicima osjeća zajedništvo vjere i narodne pripadnosti. “Želim ovdje među vama svjedočiti brigu hrvatskih biskupa za vjernike u inozemstvu i biti svjedok zajedništva svih hrvatskih vjernika”, rekao je kardinal.

U homiliji je kardinal Bozanić istaknuo kako nas korizma poziva na preispitivanje odnosa prema Bogu, jer o našem odnosu prema Bogu ovisi i naš odnos prema drugima i prema sebi samima. Tumačeći nedjeljno evanđelje o Isusovu preobraženju, pozvao je vjernike da se trajno u molitvi poput Isusa približavaju Bogu kako bi mogli u konkretnosti života, nadvladavajući napasti, hodati ovom zemljom ispunjavajući zadaću koja im je povjerena.

“To je kršćansko poslanje u svijetu o kojem svjedoči i blaženi Alojzije Stepinac. Kardinal Stepinac uzor je kršćanskog pouzdanja u Boga. On uči mudrosti križa i trajni je poziv na jedinstvo i zajedništvo u Crkvi. Blaženi Alojzije Stepinac je baština koja obvezuje”, poručio je kardinal Bozanić.

Na kraju mise kardinal je zahvalio župniku i župnom vikaru za svećeničko služenje u hrvatskoj inozemnoj pastvi te pozvao vjernike da u ovoj Svećeničkoj godini posebno mole za svećenike i duhovna zvanja u Crkvi.

Na svečanom misnom slavlju i prigodnom programu poslije mise bili su i veleposlanica Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama Kolinda Grabar Kitarović i kongresmen države Ohio Dennis Kuchinic.

Nakon misnog slavlja kardinal Bozanić sudjelovao je na prigodnoj svečanosti u hrvatskom domu “Kardinal A. Stepinac”, kojemu su nazočili i gradonačelnik Eastlakea Ted Andrzejewski te mjesni pomoćni biskup A. Edward Pevec. Djeca i mladi nastupili su u programu prigodnim recitacijama, pjesmama i hrvatskim narodnim plesovima, a na kraju akademije kardinal Bozanić je predstavio život Crkve u Hrvatskoj. (ika / gk)