Sportaši Zagrebačke nadbiskupije hodočastili u Mariju Bistricu


Više od tisuću hodočasnika sportaša i sportskih djelatnika s područja Zagrebačke nadbiskupije, iz tridesetak sportskih klubova, hodočastilo je u ponedjeljak 3. svibnja u nacionalno Marijansko svetište u Mariji Bistricu, gdje su predvođeni zagrebačkim pomoćnim biskupom dr. Ivanom Šaškom i biskupskim vikarom za laike dr. Tomislavom Markićem zahvalili za sve uspjehe, ali i sportske padove, koje su do sada ostvarili u svojoj sportskoj karijeri, moleći zagovor Majke Božje Bistričke za zajedništvo, zdravlje i daljnje uspjehe.

Uoči euharistijskoga slavlja koje je upriličeno u bazilici Majke Božje Bistričke hodočasnici su sudjelovali u razmatranju Puta svjetla na bistričkoj kalvariji.

U propovijedi upućenoj ponajprije sportašima, kroz vidik brzine i ostvarivanja ciljeva, posebice u sportu, biskup Šaško je rekao kako upravo sportaši na svom hodočašću zastaju i na drugačiji način se susreću sami sa sobom i s Bogom kako bi radost zajedništva mogli posvjedočiti i drugima.

“Svaki vjernik, bez obzira u kojem zvanju bio i čime se u životu bavio, u drugima treba ostaviti trag prepoznavanja ljepote vječne”, istaknuo je biskup Šaško potaknuvši sportaše i sportske djelatnike da upravo od Marije izmole taj dar.

Biskup Šaško se osvrnuo i na vrijednosti koje sport promiče rekavši kako one mogu biti i ostvarivanje bolesnih težnji. Potaknuo je sportaše da žive zajedništvo s Bogom i međusobno. Upozorio je na činjenicu da postoje načini da se dobro zanemari i da se zlorabi snaga koju sport u sebi nosi.

Biskup je upozorio kako je sport sredstvo kojim se razvija dimenzija kulture, zdravlja i odgoja te je zaključio kako upravo sport može svakome čovjeku progovoriti jednostavnim jezikom o važnim životnim pitanjima. Zapitao se što sport danas govori? “Ponajprije da se treba založiti, da je potreban napor da bi se ostvarili ciljevi”, rekao je biskup Šaško, naglasivši kako upravo sport ističe da se ne smije predati pred prvim poteškoćama.

U propovijedi se biskup dotaknuo i odnosa prema pobjedama i prema porazima, za koje je istaknuo kako su upravo to životne sastavnice. Pozvao je sportaše da pobjeđuju bez bahatosti i ponižavanja protivnika, te da uvide pobjedu u pružanju onoga najboljega što sami mogu dati.

“Tko je vidio hrvatske sportaše, vidio je najljepše hrvatsko lice”, naglasio je biskup Šaško pozvavši sportaše da u bistričkom svetištu mole za svoje najbliže koji ih okružuju i za sebe same te da gaje zajedništvo. Poželio im je puno dobrih rezultata u daljnjim natjecanjima i lijepih uspomena s hodočašća u Mariju Bistricu.

Cijelo hodočašće animirao je zbor mladih župe sv. Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela, a hodočašće je organizirao Ured Zagrebačke nadbiskupije za pastoral sportaša. (ms, gk)