Splitsko sjemenište i Nadbiskupijska klasična gimnazija proslavili Gospu od Blagovijesti

 Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijska klasična gimnazija “Don Frane Bulić” svečano su u utorak 25. ožujka proslavili svetkovinu svoje zaštitnice – Gospe od Blagovijesti.

Euharistijsko slavlje u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem, ravnateljima sjemeništa i gimnazije, svećenicima koji djeluju u sjemeništu i školi, dekanom i profesorima Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu te rektorom i odgojiteljima Bogoslovije u Splitu i ostalim svećenicima.

Nazočne svećenike, djelatnike gimnazije, sjemeništa, bogoslovije i KBF-a te gimnazijalce i sjemeništarce, njihove roditelje, prijatelje i rodbinu, ravnateljice i ravnatelje splitskih srednjih škola, bogoslove, kandidatice i ostale vjernike pozdravio je na početku ravnatelj gimnazije don Josip Dukić.

Dan škole i sjemeništa svima je čestitao nadbiskup Barišić, kazavši da o veličini ovoga blagdana svjedoči i činjenica da se ovaj dan slavio od samih početaka i da je oduvijek zauzimao važno mjesto u životu Crkve i u srcu vjernika.

“Ovo je korijen svih blagdana. Zato ne čudi što je nadbiskup Stjepan Cosmi upravo na današnji blagdan 1700. godine utemeljio ovu ustanovu. Izrasli smo iz ovog izvora i uvijek mu se rado vraćamo. Želimo da nas Gospodin i Majka Marija pomognu da budemo nositelji novosti Božjega utjelovljenja”, rekao je nadbiskup Barišić.

Na misnom slavlju blagdana Blagovijesti već tradicionalno propovijeda sjemeništarac maturant. Ove godine homiliju je održao Josip Čaljkušić koji je potaknuo na nasljedovanje Krista, za što nam je potrebna vjera i predanje Bogu, kakvu su imali Marija i njen zaručnik Josip. Istaknuo je također da je za življenje i svjedočenje poziva potrebna snaga koju dobivamo iz euharistije i molitve.

Na kraju misnog slavlja ravnatelj Sjemeništa don Jenko Bulić je zaželio da nas radosna vijest da je Bog postao čovjekom i nastanio se među nama “svakodnevno preobražava u blage i ponizne vjernike”. Slavlje je pjesmom pratio mješoviti gimnazijski zbor pod ravnanjem s. Lidije Matijević.

U poslijepodnevnim satima u velikoj sjemenišnoj dvorani održana je svečana akademija za vrijeme koje su sjemeništarci i učenici Nadbiskupske klasične gimnazije priredili prigodni program, u čijem je središtu bila predstava “Cijena nevjere”, koju su sjemeništarci treće godine sami napisali i osmislili. (ika / gk)