SP u Brazilu: Hrvatska deklasirala Kamerun

Važna utakmica koje smo se tako pribojavali završila je na najbolji mogući način za Hrvatsku! Glatkih i zasluženih 4:0 za izabranike Nike Kovača koji su bili puno bolji protivnik.

Uvjeti u Manausu bili su prema očekivanjima – pakleni. Niko Kovač odlučio se za tri promjene u odnosu na sastav koji je igrao protiv Brazila i u igru je od početka poslao Danijela Pranjića umjesto Šime Vrsaljka, Marija Mandžukića umjesto Nikice Jelavića te Sammira umjesto Matea Kovačića.

Kamerunci su bolje ušli u utakmicu, veliki nered po lijevoj strani hrvatske obrane stvarali su Aboubakar i Moukandjo, međutim Hrvatska je izdržala te prve nalete i onda iz prve prave prilike povela je.

Luka Modrić pronašao je na desnoj strani Darija Srnu, ovaj ubacio u sredinu gdje Mandžukić ne dolazi do lopte, ali ona stiže Perišiću koji odmah pronalazi Olića i lopta je u mreži. Dobra akcija, bez kompliciranja i puno dodira i protivnik je kapitulirao. Bila je to akcija kakvu bi Hrvatska trebala češće koristiti.

Nakon postignutog gola Hrvatska je nastavila s boljom igrom i vrlo brzo mogla je doći do drugog gola. Nakon kornera lopta je došla do Mandžukića, pa do Perišića čiji udarac Kamerunci s gol linije izbacuju.

Uslijedilo je razdoblje mirnije igre i bez velikih prilika, a onda u 40. minuti neviđenu glupost radi Alex Song. Veznjak Barcelone s leđa je bez ikakvog povoda laktom udario Mandžukića i zaslužio izravno isključenje.

Igrač više i vodstvo u vrlo teškim uvjetima uoči drugih 45 minuta nešto je što je Hrvatska mogla samo poželjeti.

Početak drugog poluvremena bio je za poželjeti. Već u 48. minuti Hrvatska je imala 2:0 i to nakon kakvog prodora Ivana Perišića! Perišić je uzeo loptu na centru i odjurio skroz u 16 metara i onda iskosa svladao Itandjea za potvrdu fantastične forme i hrvatskih 2:0!

Tek dvije minute kasnije moralo je biti i 3:0. Mandžukić je išao sam prema golu Kameruna, no dostigli su ga i u trenucima kada se spremao na udarac i lopta je otišla malo pokraj gola.

Hrvatska je potpuno preuzela igru u svoje ruke, Kamerunci nisu više imali nikakvog rješenja, bili su sve sporiji i više nisu mogli pratiti hrvatske akcije.

Prilike su se nizale jedna za drugom i bilo je samo pitanje kada će Kamerun popiti i treći gol. On je stigao u 61. minuti kada je Pranjić ubacio iz kornera, a Mario Mandžukić sjajno glavom zakucao loptu u mrežu.

Kamerunci su bili totalno razbijeni i više nisu bili niti nepobjedivi, a niti neukrotivi lavovi.

Niko Kovač uveo je u igru Eduarda i Kovačića, a oni su kreirali četvrti pogodak. Kovačić je pronašao Eduarda koji je gađao kut, Itandje je odbio loptu, ali samo do Mandžukića koji lagano sprema loptu u mrežu. 4:0, a gotovo 20 minuta do kraja susreta!

Do kraja susreta mogla je Hrvatska do vrha napuniti kamerunsku mrežu, međutim Rebić i Rakitić bili su milostivi.

Sada se okrećemo utakmici protiv Meksika u ponedjeljak. Treba nam pobjeda za osminu finala.