Skupština Udruge vinogradara Marija Bistrica

U petak, 28. veljače u Vinariji Micak je održana redovna izborna skupština Udruge vinogradara Marija Bistrica. U izvješću o radu predsjednik Zdravko Petrinec podsjetio je da je Udruga osnovana krajem 2000. godine sa ciljem okupiti vinogradare i potaknuti ih na suvremen način podizanja vinograda, odabir kvalitete sorata, na bolju obradu i zaštitu vinograda, na proizvodnju vina u suradnji sa znanstvenim institucijama iz područja vinogradarstva, vinarstava i zaštite bilja, a sve je u konačnici rezultiralo da se pri svakoj kleti s užitkom može popiti dobra kupica vina.

Udruga vinogradara Marija Bistrica trenutno ima 142 člana, a i u prošloj godini organizirala je za članove razne edukacije, predavanja, studijska putovanja i obilježavanje Vincekovog i Martinja. I u planu rada za ovu godinu predviđene su slične aktivnosti. Na skupštini su dodijeljene i diplome sa prošlogodišnje vinarijade, na kojoj su članovi bistričke udruge osvojili 56 medalja, od čega 6 zlata, 23 srebra i 27 bronci.

Također, četiri prijatelja i dugogodišnja suradnika Udruge proglašena su počasnim članovima. To su Stjepan Pepeljnjak, Ivan Sandelić, Stjepan Lukiški i Bernard Kozina. Prva trojica su osobno i primila povelju za počasne članove, dok će Bernardu Kozini biti uručena nekom drugom prilikom.

 

U izbornom dijelu skupštine nije bilo većih promjena. Sve su odluke donesene jednoglasno, a predsjednik će i u narednom mandatu biti Zdravko Petrinec. Isti je i dopredsjednik Stjepan Muhek, dok su pored njih u Upravni odbor izabrani Željko Vidaček, Florijan Ozimec, Josip Vuraić, Stjepan Juras, Josip Palanović, Božidar Škuranec, Ivan Gorički, Janko Ozimec, Zlatko Topolovec, Ivan Bertović i Mladen Micak. U Nadzorni odbor izabrani su Željko Meštrović, Juraj Car i Darko Semper, a u sud časti Valentin Kunić, Juraj Ivak i Zvonko Ozimec.

Skupštinu su pozdravili i brojni gosti: načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, predsjednik Udruge marijabistrički voćar i povrtlar Vladimir Pugar, predsjednik KUD-a Lovro Ježek Marija Bistrica Nedjeljko Milošić, predsjednik i dopredsjednica KUD-a Laz Ivan Bertović i Kristina Smetko, predsjednik DVD-a Marija Bistrica Franjo Mahmet i predsjednik Udruge kuburaša Željko Milički.
 

Skupština Udruge vinogradara “Marija Bistrica”

Jučer, 22.veljače je redovnu godišnju skupštinu održala Udruga vinogradara ''Marija Bistrica''. Tijekom 2012. godine Udruga je organizirala proslave te edukaciju svojih članova putem predavanja i studijskih putovanja te svečanosti obilježavanja vinskih običaja. Izdvajamo obilježavanje Vincekovoga, edukacijsko ocjenjivanje mladih vina, posjet 44. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske u Sv. Ivanu Zelini, te nekoliko predavanja i izeta. Podnoseći izvješće predsjednik Udruge prof. dr. sc. Zdravko Petrinec zahvalio se članovima Kulturno umjetničkog društva ''Lovro Ježek'', glazbenom sastavu ''Bistrički licitari'', Limenoj glazbi KUD-a ''Lovro Ježek'', prof.dr.sc. Stjepanu Pepeljnjaku te svim ostalim suradnicima. Predsjednik je pohvalio članstvo što su prihvatili i primijenili suvremenu tehnologiju uzgoja vinove loze i preradu grožđa u vino, a što je potvrđeno visokom kvalitetom vina. Rezultati toga su 6 zlatnih, 28 srebrnih i 12 brončanih odličja te dva priznanja i nažalost 8 ukorenih vina na ocjenjivanju vina Krapinsko – zagorske županije – „VINARIJADA 2012.“, a za vina iz berbe 2011.godina.