Skupština Ogranka Matice Hrvatske u Mariji Bistrici

Ogranak Matice Hrvatske u Mariji Bistrici održao je u subotu 31. siječnja redovnu godišnju skupštinu. Jednoglasno su prihvaćena izvješća o rado Ogranka u prošloj godini, kao i planovi za ovu.

Ogranak Matice Hrvatske u Mariji Bistrici osnovan je kajem 2013. godine, a kako je istaknula u izvješću o radu predsjednica Snježana Husinec, u svojoj prvoj godini rada Ogranak je imao čitav niz aktivnosti, čime je, uz veliki trud, puno vremena i energije članova, kroz uspješne i vrlo dobro posjećene aktivnosti obogatio kulturnu ponudu Marije Bistrice kvalitetnim sadržajima i time postao značajno mjesto u društvenom životu Marije Bistrice pa i šire.

Iz brojnih događanja u organizaciji bistričkog ogranka, svakako valja izdvojiti kazališnu predstavu u tehnici sjena ''Kinč osebujni'' te predavanja i radionice ''Noć pod zvijezdama'' iz ciklusa ''Znanost za svakoga'', koje su Općini Marija Bistrica priskrbila i pohvalu za Naj akciju 2014.

Uz to Ogranak je organizirao, samostalno ili u suorganizaciji i korizmene tribine, predavanja uglednih predavača, koncerte, literarni natječaj, a u tijeku je i projekt obilježavanja obljetnice 1. svjetskog rata.

I planovi za ovu godinu su brojni, od organizacije izložbe ''Prvi svjetski rat na području Marije Bistrice'', obilježavanja Tjedna hrvatskog jezika, izrade i tiskanja slikovnice ''Legenda o črnom kipu.'', Festivala marijanskih pjesama, tu je i daljnji razvoj projekta ''Kinč osebujni'', obilježavanje obljetnice svršetka Drugog svjetskog rata, izrada i tiskanje kalendara za 2016. godinu ''Znameniti Bistričani'', Znanstveno-popularna predavanja i radionice ''Noć pod zvijezdama'' iz ciklusa  ''Znanost za svakoga'', posjet izvoru termalne vode Topličina, prvo predavanje iz ciklusa Ususret zdravlju –  ''Svjetski dan srca''.  nagrađivanje učenika osnovne škole koji su svih osam razreda prošli s odličnim uspjehom te najboljeg učenika/učenice (što je bio slučaj i prošle godine), kao i razna prigodna predavanja, tribine i koncerti.

Predsjednica je zahvalila i svima koji su pomogli u djelovanju Ogranka, prije svega Općini Marija Bistrica i Krapinsko zagorskoj županiji, te Svetištu MBB-e, sponzorima i donatorima (Ljekarne Švaljek, Ana Palanović Bilić, Zagorje gradnja, Salvus, Bistrica ars, Bluesun hotel Kaj, Dunapack, Seoski turizam ''Lojzekova hiža'', Foto video ''Klik'', Cvjećarnica ''Hedera'', Vinarija ''Micak'' Medni bar ''Brlečić''). Skupštinu su pozdravili i čestitali na radu Ogranka potpredsjednik Matice Hrvatske Stjepan Sučić, predsjednica Skupštine KZŽ-e Vlasta Hubicki, Moderator Nadbiskupskoga duhovnog stola zagrebačke nadbiskupije mons. Nedjeljko Pintarić, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, njegova zamjenica Dubravka Bartolović i predsjednik Vijeća Općine Marija Bistrica Teodor Švaljek.

Na kraju skupštine mladim glumicama i pjevačima iz predstave Kinč osebujni dodijeljeni su prigodni pokloni, tj. izdanja Matice Hrvatske, posebni poklon sabrana djela Williama Shakespeara dobio je redatelj predstave Jovica Šego, a glumice iz predstave bit će počašćene i izletom u Padovu. Skupštinu su pjesmom obogatili članovi Klape ''Bistrica''.
 

Skupština Ogranka Matice Hrvatske u Mariji Bistrici

Ogranak Matice Hrvatske u Mariji Bistrici održat će ove subote, 31. siječnja redovnu godišnju skupštinu. Na dnevnom redu nalaze se točke:               Izvješće o radu Ogranka u 2014. godini, Financijsko izvješće za 2014. godinu, Izvješće Nadzornog odbora, Donošenje plana rada i financijskog plana za 2015. godinu, Izmjene i dopune Pravila Ogranka prema novom Zakonu o udrugama, Imenovanje likvidatora i Razno. Skupština će se održati u Kongresnoj dvorani Bluesun hotela Kaj u Mariji Bistrici s početkom u 18 sati.