Sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine

O odgoju budućih svećenika i novoj evangelizaciji
U Biskupskome ordinarijatu Bjelovarsko-križevačke biskupije u Bjelovaru održana je u utorak 21. veljače XI. sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine na kojoj su – pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa metropolita kardinala Josipa Bozanića – bili nazočni svi biskupi metropolije.

Nakon pozdrava biskupa domaćina mons. Vjekoslava Huzjaka, koji je istaknuo radost što ponovno u mladoj Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji može ugostiti biskupe metropolije u razmatranju crkvenih pitanja koja imaju značenje za cjelokupno hrvatsko društvo, kardinal Bozanić u uvodu se osvrnuo na “novu evangelizaciju”, na najavljenu Opću Sinodu o toj temi te na Godinu vjere koju će 11. listopada ove godine (o 50. obljetnici početka Drugoga vatikanskog koncila i o 20. obljetnici od objave Katekizma Katoličke Crkve) proglasiti papa Benedikt XVI. U nastojanjima oko nove evangelizacije najveću odgovornost imaju navjestitelji evanđelja, posebno svećenici.

Upravo je odgoj budućih svećenika bila središnja tema sjednice. O bogoslovskome praktikumu u pastoralnom i socijalno-karitativnom smislu biskupima je izvješće iznio rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu Anđelko Košćak.

Biskupi su razmotrili postojeće stanje i programe za bogoslove praktikante i osvrnuli se na pitanja: rasta u vjeri; učvršćivanja odluke za svećeničko zvanje; upoznavanja s pastoralnim radom; stjecanja znanja i vještina potrebnih za djelovanje u pastoralu; mjesta svećenika u župnoj zajednici; suradnje s vjernicima laicima; izgrađivanja odgovornosti, duha služenja, ljudskosti i osjetljivosti za potrebe bližnjih. Istaknuta je važnost usklađenosti obveza studija i praktikuma, kao i organiziranja vremena tijekom ljetnih praznika.

Biskupi su posvetili pozornost inicijativi “Missio Metropolis – Misije u gradovima” upravo sada, kada ta inicijativa započinje i traje tijekom ovogodišnje korizme. Donesene su i početne odluke o organiziranju nacionalnoga hodočašća u Rim, početkom studenoga ove godine. Odlučeno je da će Varaždinska biskupija u zajedništvu biskupa metropolije 30. rujna ove godine proslaviti 15. obljetnicu biskupije.

U svojoj pastoralnoj odgovornosti biskupi nisu zaobišli niti sadašnja događanja u hrvatskome društvu te njihov utjecaj na pastoralna pitanja u metropoliji, ističe se u priopćenju sa sjednice. (ika / gk)