Sjajan koncert KUD-a Lovro Ježek uz 40. rođendan

U subotu 21. lipnja održan je veliki slavljenički koncert KUD-a ''Lovro Ježek'' Marija Bistrica, u povodu proslave 40 godina rada, kao i 120 godina kontinuiteta limene glazbe, koja je od osnivanja KUD-a u njegovom sastavu, ali je osnovana davne 1894., kao glazbena sekcija u sklopu vatrogasnog društva. U Domu kulture u Mariji Bistrici, nastupila je folklorna sekcija, a uz aktivne plesače, nastupili su i oni koji više nisu tako aktivni, ali su uvježbali program za ovu slavljeničku prigodu, kao i pjevački zbor i tamburaška sekcija.

Brojna publike u potpuno ispunjenom Domu kulture uživala je u čak sedam plesnih koreografija (Bunjevac, Bizovac, Bistrička svadba, Remete, Imotski, Posavina i Međimurje), nastupima Tamburaškog sastava sastavljenog od članova svih generacija, kao i pjevačkog zbora, kojem se pridružilo i nekoliko članova Klape Bistrica. 

Koncertu su nazočili i predsjednica skupštine KZŽ-e Vlasta Hubicki, načelnik i predsjednik vijeća Općine Marija Bistrica Josip Milički i Teodor Švaljek, rektor Svetišta MBB-e mons. Zlatko Koren, predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga KZŽ-e Mladen Sedak Benčić, kao i predstavnici prijateljskih KUD-ova Laz, Ljudevit Gaj Mače i Osif Kostelnik Vukovar.

Uz koncert dodijeljena su i brojna priznanja i plakete za višegodišnji angažman u društvu. Tako su priznanje za 5 godina kontinuiranog rada dobili: Martin Babić, Kristijan Gorički, Karlo Habazin, Fran Maršić, Magdalena Marija Obad, Ivan Haban, Karmen Klancir, Martina Ozimec i Jakov Gabud, a za 15 godina: Petar Kurešić, Petra Brlek, Dario Semper, Ivan Kušić, Tamara Meštrović, Miro Ozimec, Martina Vinković, Martina Jelečki i Elvis Blagec.

Priznanje za 20 godina kontinuiranog rada i brončanu plaketu dobio je Zlatko Čukelj, a za 25  godina  kontinuiranog rada i brončanu plaketu Mirjana Micak. Priznanja za 30 godina kontinuiranog rada i srebrnu plaketu KUD-a dobili su Sanja Kovačić i Evelin Boc-Gereci, a priznanje za 35 godina kontinuiranog rada i zlatnu plaketu Blanka Mikša. Priznanja za 40 godina kontinuiranog rada i zlatnu plaketu KUD-a primili su Branko Lisec, Rudolf Mahmet, Branko Mikša i Josip Palanović.

I Hrvatski sabor kulture dodijelio je nekoliko priznanja, točnije diploma za višegodišnje razvijanje i širenje kulturno-umjetničkog amaterizma i kulture. Tako je za 14 godina diplomu dobio Petar Kurešić, za 15 Ivan Kušić, za 18 Elvis Blagec, za 28 Mirjana Micak, a za 38 Blanka Mikša. Također posebno priznanje za rad i trud kroz godine u KUD-u dobio je i dugogodišnji tajnik  Stjepan Čičmak, a plakete za suradnju s KUD-om dobili su Vladimir Vedrina brončanu, Bistrički licitari srebrnu i Mario Galoić zlatnu.

Prije nekoliko godina u KUD-u su ustanovili i posebna priznanja, Pohvalnicu KUD-a  „Mladen  Cipriš“  koja  se  dodjeljuje  posebno  istaknutim  mlađim članovima  KUD-a za rad i doprinos kvaliteti i vrijednostima koje KUD njeguje, te povelju „Branko Jirasek“, najviše priznanje koje KUD dodjeljuje.  Ove su godine pohvalnicu „Mladen  Cipriš“ primili Karmen Klancir  i  Hrvoje Forko, dok je dobitnik povelje „Branko Jirasek“ Zdenko Cipriš. 

Velike obljetnice bistričkog KUD-a obilježit će se još jednim koncertom. U subotu 28. lipnja, s početkom u 19.30 sati Limena glazba KUD-a Lovro Ježek nastupit će uz  Big band orkestar HRT-a i Lelu Kaplowitz. Posebno je privlačno i mjesto na kojem će se ovaj događaj odvijati, a to je otvorena pozornica na prostoru podno Bistričke kalvarije, u sklopu Svetišta MBB-e.