Sisak: Održana sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine

U Biskupskom ordinarijatu u Sisku održana je u utorak 2. studenoga 6. sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, kojom je predsjedao zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, a sudjelovali su varaždinski biskup Josip Mrzljak, križevački vladika Nikola Kekić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, zagrebački pomoćni biskupi mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski te domaćin sisački biskup Vlado Košić, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

Pozdravivši sve nazočne, a osobito mons. Gorskog koji je prvi put sudjelovao na sjednici metropolije, biskup Košić je istaknuo da je to povijesna sjednica jer od davnine, kada je Sisak bio biskupijski grad, do danas u tom gradu nije se održao takav susret.

Predstavljajući aktivnosti u nanovo uspostavljenoj Sisačkoj biskupiji, mons. Košić je istaknuo da se u biskupiji grade dvije crkve – Sv. Marije Kraljice u sisačkoj župi Pohoda BDM te u Gori, dovršavaju se crkve u Maji, u Divuši i Pokupskom, a iduće godine trebala bi početi velika obnova zgrade Velikoga Kaptola u Sisku. U tijeku su i pripreme za Susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku 2012. godine. Biskup je također najavio da će se u Sisačkoj biskupiji 9. studenoga okruglim stolom i misom obilježiti 20. obljetnica mučeničke smrti sisačkog župnika Antuna Grahovara. Simpozij o Sisačkoj biskupiji, prozvan po buli ponovne uspostave Biskupije “Antiquam fidem”, održat će se 3. i 4. prosinca a na samu godišnjicu, u nedjelju 5. prosinca, u sisačkoj će katedrali biti služena misa zahvalnica.

Kardinal Bozanić je zahvalio na pozdravu, dodavši da je to prvi susret hrvatskih biskupa nakon što je papa Benedikt XVI. na poziv Crkve i države odgovorio da dolazi sljedeće godine u Hrvatsku, točnije u Zagreb.

Biskupi su na sjednici razgovarali o hodočašću svećenika iz čitave Zagrebačke metropolije 4. travnja sljedeće godine u Ludbreg u povodu 600. obljetnice ludbreškog svetišta. Razgovaralo se također o zajedničkom pastoralnom djelovanju. Sljedeći susret biskupa metropolije održat će se u Bjelovaru. (ika / gk)