Širiti radosnu vijest o Bogu koji ljubi čovjeka

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je proslavljena u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike, koja ove godine slavi 300. obljetnicu od stavljanja u liturgijsku uporabu. Koncelebrirano večernje euharistijsko slavlje na kojem se okupio veliki broj vjernika predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić. Govoreći o Marijinu uznesenju, ali i svemu onome što je Bog predodredio za svakog čovjeka, biskup Uzinić je u propovijedi podsjetio na činjenicu da Crkva u uznesenje Marije na nebo vjeruje od samih početaka, od sedmog stoljeća to svečano slavi, a 1. studenoga 1950. godine papa Pio XII. to je proglasio dogmom. Razlog da je Papa tu istinu vjere koja nije bila ni od koga osporavana svečano proglasio dogmom, a što je moglo narušiti ionako krhke odnose s drugim kršćanskim Crkvama, možda je u tome što je Sveti Otac želio čovječanstvu ponovno pokazati pravu vrijednost čovjeka nakon stravičnih svjetskih ratova, totalitarnih ideologija nacizma, fašizma i komunizma i milijuna ljudskih žrtava koje su potpuno degradirale vrijednost čovjeka i obilježile prvu polovicu dvadesetog stoljeća. Marijina sudbina je sudbina svih onih koji svoje pouzdanje stavljaju u Boga, primijetio je biskup.
 
Poput Marije se staviti na raspolaganje Božjoj volji

Rekavši kao čovjek nije lutalica po bespućima povijesti, nego je hodočasnik koji ima cilj, biskup je istaknuo kako je taj cilj punina života u Bogu. Nakon Marije slijedi mogućnost iste sudbine i za sve koji su Kristovi. Marija je putokaz i slika Crkve, kazao je biskup te usporedio i Crkvu koja čovječanstvu treba donijeti Krista sa slikom žene iz Otkrivenja kojoj zmaj želi proždrijeti dijete. “Svetkovina Uznesenja ne govori nam samo o cilju koji je postigla Marija, a koji je i naš cilj, nego i o načinu na koji se postiže taj cilj. Marijin način bio je stavljanje na raspolaganje Bogu i njegovoj volji”, istaknuo je biskup Uzinić te naveo dva odlučna trenutka Marijina života koja to potvrđuju: navještenje i Kalvariju.”Cilj našeg života, a on je 'biti oživljeni' u Kristu i pridruženi Marijinu uznesenju 'u nebesa', ne može se postići drugačije negoli ga je postigla Marija. To znači da se i nama treba dogoditi stavljanje na raspolaganje Božjoj volji u službi čovjeku i čovječanstvu. To je put Crkve! To je moj i tvoj put!” poručio je biskup, dodavši kako put prema velikim djelima koje Bog želi činiti po nama nije u moći, sili i bogatstvu nego u poniznosti i neznatnosti.
 
Navještati evanđelje svima, osobito onima na rubu

“Skloni smo ovo promatrati pod materijalnim vidom, ali materijalni vid je samo posljedica još opasnije duhovne oholosti koja se u slučaju nas vjernika – iako ovo nije samo naša napast – lako pretvori u moraliziranje i osudu drugih i drugačijih, onih koji nama ne pripadaju. Koliko god smo pozvani davati svoje sudove o etičkim pitanjima i iznositi moralne principe, znam da se to u ovoj propovijedi i od mene očekuje, zadaća nam nije i ne smije biti svedena na obranu moralnosti u svijetu zahvaćenom nemoralom – sjetimo se Isusove rečenice: 'Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje' – nego u navještaju evanđelja svima, što uključuje i one koji su na rubu, zapravo osobito njih”, rekao je dubrovački biskup. Evanđelje, radosnu vijest o Bogu koji ljubi čovjeka i koji sa svakim čovjekom ima plan spasenja, osobito je “važno ponijeti u današnje društvo obilježeno moralnim relativizmom, koje neće uočiti vrijednost evanđelja koje se silom nameće – dapače s pravom će ga i s gnušanjem odbaciti jer je svako nametanje evanđelja negacija samoga evanđelja – nego onoga koje se predlaže i živi, usmjeravajući čovjeka i čovječanstvo prema njegovoj pravoj budućnosti, a ona je uznesenje 'u nebesa.'”
 
Molitva pred slikom Gospe od Porata u staroj gradskoj luci

U procesiji do stare gradske luke obnovljenu sliku Gospe od Porata nosili su pomorski časnici. U luci je biskup Uzinić pred slikom koja se samo za ovu prigodu iznosi iz katedrale izmolio molitvu Gospi i blagoslovio brodove, barke i sve koji žive od mora. Tijekom dana u katedrali je slavljeno šest misa, a vjernici su i izvan liturgije dolazili u katedralu zapaliti svijeće i pomoliti se pred slikom Gospe od Porata. Katedralni zborovi pod ravnanjem Margit Cetinić nakon mise u 10 sati priredili su koncert u čast Gospi. Posebnost ovogodišnjeg slavlja bila je i to što su na misi sudjelovala i dva sjemeništarca i šest bogoslova Dubrovačke biskupije, što je za biskupiju u krizi zvanja obećavajući napredak. Na misi ispred katedrale bio je postavljen i križ Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se slijedeće godine održati u Dubrovniku. (ika / gk)