SINTOMENT VAS POZIVA NA ZAGREBAČKU PREMIJERU DOKUMENTARNOG FILMA KAMP

U mjesecu kampanje, razdoblju berbe maslina na otoku Korčuli, Sintoment organizira zagrebačku premijeru kratkog dokumentarnog filma (11´) Kampanja u prostorima Kulturno informativnog centra (KIC) u Zagrebu, 4.11.2009. s početkom u 19 00 h.

U sklopu premijere u prostorima KIC-a bit će postavljena interaktivna instalacija pod nazivom Olivo search, kao i izložba fotografija autorice Tene Bošnjaković nastalih na setu koja će trajati tjedan dana. Večer premijere, kao dio Olivo search-a, bit će obojana i muzikom iz filma, i to u live izvedbi samog autora, glazbenika Ante Perkovića. Transformacijom ambijenta, Sintoment će pokušati ući u trag priče o maslinama… u tom esencijalnom traganju pomoći će i degustacija vina, maslina i sira kao i svi posjetitelji koji su dobrodošli!

Podsjetimo, premijera filma na Korčuli, bila je prije tri mjeseca, u sklopu Prigradičkih filmskih večeri.
Dokumentarac je nastao u nezavisnoj produkciji ženskog autorskog tima četiriju mladih dramskih umjetnica, Tene Bošnjaković, Ive Mrkić, Dijane Protić i Ive Šolić.

Muziku za film potpisuje mladi glazbenik Ante Perković dok su se vizualnim identitetom pozabavile Marija Juza i Bernarda Cesar.
O Kampanji autorice kažu:
U kratkom periodu studenog cijeli otok Korčula ujedini se u jednom poslu; berbi maslina.

Kaže se da maslina mora gledati more da bi bolje rodila i bila puna ulja. Maslina je dugovječno i postojano stablo i kao takvo simbol je tradicije i vrlo teškog preživljavanja na otoku.
Snimanjem maslinika i uljara pokušale smo prikazati tu tradiciju koja je preživjela stoljeća požara, prirodnih katastrofa i održala se do danas na otoku te je utkana u dušu svakog otočana.

Postoji izreka da je maslina kao majka, a vinova loza kao ljubavnica. Svi naši sugovornici ponavljali su da maslina uvijek preživi i da ne pamti. Kad god joj došao uvijek si dobro došao jer ona će te kao i majka uvijek primiti natrag i uvijek iznova davati.

©SINTOMENT