Sinodski oci pozvali Afriku na promjene


Dugotrajnim pljeskom u Sinodskoj dvorani sinodski su oci u petak 23. listopada pozdravili predstavljanje završne poruke Druge posebne sinode za Afriku, na kojoj se od 4. listopada raspravlja o pomirenju, pravednosti i miru.

U nazočnosti Svetoga Oca, na 18. općem zasjedanju Biskupske sinode, poruka je pročitana na engleskome, portugalskom, francuskom i talijanskom jeziku.

Naslovom Afriko, ustani i hodi! sinodski oci žele poručiti da nema vremena za gubljenje, Afrika se mora mijenjati i ne smije očajavati. Pozivaju se svećenici da budu vjerni celibatu, čistoći i duhu siromaštva; vjernici laici, “Božji veleposlanici”, da omoguće kršćanskoj vjeri protkati sve dimenzije njihova života. U tome smislu poruka preporučuje trajnu formaciju laika i ustanovljivanje katoličkih sveučilišta, izvještava Vatikanski radio.

Poruka se obraća i katolicima u javnome životu u Africi, posebno katolicima zauzetima u politici. Africi su potrebni sveti političari, koji se bore protiv korupcije i rade za opće dobro, ističe se u poruci te se upozorava na one političare koji ne djeluju u skladu sa svojom vjerom. Oni koji nisu poučeni u vjeri, neka se obrate ili neka napuste javnu pozornicu da ne štete narodu i vjerodostojnosti Katoličke Crkve.

Poruka poziva katoličke obitelji da se čuvaju od takozvanih modernih ideologija, a potiče vlade da podupru obitelji u borbi protiv siromaštva jer država koja uništava obitelj postupa protiv vlastitih interesa.

Sinodski se oci potom obraćaju katoličkim ženama i muškarcima: žene nazivaju kralježnicom mjesne Crkve; za njih žele veću promidžbu na socijalnoj razini, a pozivaju ih da “ne postanu taoci otrovnih” stranih ideologija o rodu i spolnosti. Poruka istodobno poziva muškarce da budu odgovorni muževi i očevi, da štite život od začeća i da odgajaju djecu.

Poruka se na koncu obraća mladima i djeci, sadašnjosti i budućnosti Afrike, gdje je 60% stanovništva mlađe od 25 godina. Za jedne i druge preporučuje pozoran pastoral koji će ih zaštiti od sljedbi i nasilja.

Sinodski se oci u poruci također obraćaju međunarodnoj zajednici da s poštovanjem i dostojanstveno postupa s Afrikom, promijeni pristup afričkome vanjskome dugu, zaustavi iskorištavanje Afrike po multinacionalnim kompanijama koje uništavaju afrička prirodna bogatstva, te da pod izlikom pomoći ne skriva štetne namjere za Afrikance. Sinodski oci govore i o AIDS-u i ističu borbu Crkve protiv virusa HIV-a i skrb za oboljele, upozoravajući na važnost obdržavanja čistoće i bračne vjernosti.

Dokument ističe važnost dijaloga s tradicionalnim religijama, u ekumenskom i međureligijskome okviru, napose s muslimanima. Dijalog je moguć – stoji u poruci – ali je važno odbaciti fanatizam, jamčiti uzajamno poštovanje i isticati da je vjerska sloboda temeljno pravo čovjeka koja uključuje slobodu dijeljenja i predlaganja, ali i ne nametanja vlastite vjere.

Između ostalih tema poruka ističe važnost sakramenta pomirbe i biskupijskih programa za pomirbu, odbacivanje prakse osvete, jačanje veza s drevnim Crkvama u Etiopiji i Egiptu te između Afrike i dugih kontinenata, zahvalu misionarima, potrebu potpore seliocima i izbjeglicama u svijetu.

Poruka na koncu potiče na potporu simpoziju Biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM), koji je navršio 40 godina, te katoličkim javnim glasilima. U Africi je prije petnaest godina bilo samo petnaest katoličkih radio postaja, sada ih ima 163, istaknuto je na sinodi.

(radio vatikan / ika / gk)