Šest novih svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije

Na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, u petak 29. lipnja, u đakovačkoj katedrali priređeno je dvostruko slavlje – slavlje njezina zaštitnika i dan svećeničkog ređenja.

Tijekom svečane euharistijske službe đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić podijelio je red prezbiterata šestorici đakona: Josipu Kešinoviću iz Vinkovaca, Mariju Lešiću iz Bošnjaka, Josipu Levakoviću iz Rokovaca, Dragi Markoviću iz Otoka, Josipu Matasu iz Osijeka i Davoru Tomiću iz Sikirevaca-Jaruga.

U homiliji nadbiskup se osvrnuo na šestoricu ređenika, međusobno različitih, ali sjedinjenih u ljubavi i s ljubavlju prema Bogu, zajedno u izboru Božjega poziva. Istaknuo je veliku biskupsku radost što može zarediti “šestoricu velikodušnih mladića”. “Radosno smo vas pratili i gledali kako rastete 'u dobi i milosti', u ljubavi, vjeri i nadi, i sada vas gledamo kako spremni želite biti zaređeni za svećenike. I vi, zajedno sa svetim Pavlom, možete ponoviti: 'Bog me je izabrao još od krila majčina'. Bili ste pozvani, pozvao vas je Bog, pozvala vas je Crkva i na određeni način taj poziv odjeknuo je u dubini vaše savjesti i u vanjskoj stvarnosti vašega životnog iskustva. Svaki od vas mora se uvijek sjećati te činjenice koja obilježava vaš život: božanski izbor upravljen vama”, rekao je nadbiskup ređenicima, podsjetivši njih, ali i sve nazočne svećenike, na glas koji su čuli: “Ja sam izabrao vas, dođi i slijedi me.”

“Glas što ste ga čuli, glas je što smo ga i mi čuli prije vas, kad smo bili na istom putu. Gospodin je isprevrtao redovite i privlačne životne mladenačke snove i planove. Nismo se posvetili Gospodinu zato što nismo znali što bismo drugo činili u svom životu. Tko zna kakve su planove imali vaši roditelji i za vas. Gospodin vodi povijest svakoga od vas, zaveo vas je, kao što će reći sveti prorok Jeremija, uzeo vas iz zajednice vaših dragih, tražio je sve, čak i da se odreknete bračne ljubavi, kako bi u vama uzdigao izuzetnu puninu za kraljevstvo nebesko. Ulio vam je isključivu duhovnost koja zna sve obuhvatiti i vrednovati. Prihvaćajući vaše predanje, pridružio vas je velikoj i čudesnoj avanturi nasljedovanja Krista. Morate uvijek obnavljati taj dar nasljedovanja, svaki dan ponavljati vaše 'Evo me!'” rekao je nadbiskup.

Podsjetivši ređenike da postaju poslužitelji Božjih otajstava, nadbiskup je istaknuo riječi sv. Tome Akvinskog: “Red sadrži prvenstveno podjelu vlasti”, koju samo Bog može podijeliti ljudskoj službi te pozvao ređenike da se prisjete o kakvoj je vlasti riječ – vlasti posvećivanja, prikazanja, raspolaganja Tijelom i Krvlju Gospodinovom te vlasti zadržavanja ili otpuštanja grijeha. “Ako je tako, a tako je, moramo se uvijek diviti u dubini naše duše, moramo uvijek razmišljati o tom otajstvu našega ređenja. Možda nećemo nikada biti dovoljno svjesni onoga što je Gospodin učinio u nama, ni cijeli naš život neće biti dovoljan da do kraja domislimo bogatstvo velikih djela što ih je učinila snaga i dobrota Božja, ali s Gospom moramo uvijek govoriti: 'Velika nam djela učini Svesilni!'” istaknuo je nadbiskup.

“Svećeništvo je služenje, služba, posredovanje između Boga i naroda; namijenjeno je Crkvi, zajednici, braći, svijetu. Afinitet, simpatija, potreba svojstvena svijesti svećenikova bića, sili učenika Riječi, Milosti, Ljubavi, ne samo da bude spreman sa svakim stupiti u dijalog, prihvatiti svaki poziv, nego sam, u ime pastoralne inicijative, tražiti onoga koji te treba, htio taj to ili ne. Svećenik je čovjek sviju, prati čovjeka od rođenja do groba. Takav stav i takvo aktivno i apostolsko ponašanje danas, više no ikad, mora resiti lik svećenika”, naglasio je nadbiskup te pozvao ređenike da znaju čuti plač siromaha, nevini glas djeteta, krik mladih, plač umornog radnika, uzdah trpećih i kritiku mislilaca.

Pozvao ih je da se ne boje ničega i nikoga, da budu uvijek spremni oprostiti i blagoslivljati, a nikada uzvraćati uvredu i povredu, jer im je i Gospodin zajamčio da je s njima u sve dane, do svršetka svijeta. Uz Gospodina, uz njih je i kršćanska zajednica, koja zna cijeniti velikodušnost svojih svećenika, za njih moliti i podržavati ih u zajedničkim planovima i programima. (ika / gk)