Savjetovanje: Obaveze i aktivnosti županija u zdravstvu

U Mariji Bistrici održano je dvodnevno (27.-28. 10. 2011.) savjetovanje „Obaveze i aktivnosti županija u zdravstvu“ na kojem je, uz predstavnike Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, zatim predstavnike županija i lokalne samouprave te predstavnike pacijenata i komora u zdravstvu, aktivno sudjelovala i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim.mr. Maja Grba-Bujević, dr.med.spec.

Reorganizacijom hitne medicinske službe (HMS) želi se postići jednaka kvaliteta i dostupnost te službe u svim dijelovima Republike Hrvatske, naglasila je ravnateljica HZHM i nastavila da su ciljevi reorganizacije poboljšanje učinkovitosti cjelokupnog sustava, povećanje usklađenosti među županijama, povećanje kvalitete i brzine reakcije izvanbolničke HMS i poboljšanje učinkovitosti hitnih prijema u bolnicama. Istaknula je da ovom reformom HMS nadilazi granice gradova i općina te postaje jedinstvena na području cijele županije, a time i Republike Hrvatske, kako bi se pacijentima pružila što kvalitetnija hitna medicinska usluga. Upravo stoga, do kraja 2011. godine završit će se osnivanje 21 županijskog zavoda za hitnu medicinu.

Posao hitne medicine iznimno je težak i odgovoran, dodala je prim.mr. Maja Grba-Bujević, zbog čega je neophodno stalno stručno usavršavanje zdravstvenih djelatnika. Trenutno je u tijeku edukacija djelatnika zaposlenih u medicinskoj prijavno-dojavnoj jedinici (MPDJ) te je ravnateljica HZHM okupljenima predstavila nedavno izdan Hrvatski Indeks prijema hitnog poziva za MPDJ. Indeks medicinskim dispečerima  omogućuje ispravno i dosljedno dodjeljivanje prioriteta svakom dolaznom hitnom medicinskom pozivu prema kojem će upućivati timove HMS na intervenciju. Svjesni činjenice da krajnji korisnici usluga HMS nisu dovoljno upoznati s promjenama u tom segmentu zdravstvenog sustava, HZHM je uz pomoć brojnih suradnika raznih profila izradio informativni letak koji će se distribuirati putem Plana informiranja Savjeta za zdravlje. U opuštenoj atmosferi okruglog stola o reorganizaciji HMS, prim.mr. Maja Grba-Bujević zainteresiranima je odgovorila na niz konkretnih pitanja koja se tiču implementacije reforme na području njihovih županija.

Osim o reorganizaciji HMS, na savjetovanju se raspravljalo o županijskim planovima zdravstvene zaštite, osnivanju centara obiteljske medicine, novoustrojenim „Savjetima za zdravlje“ putem kojih lokalna zajednica sudjeluje u evaluaciji, planiranju i ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu na svom području te o integraciji i korištenju informacija o zdravstvu.

Poučno stručno savjetovanje, koje se održavalo u hotelu „Kaj“ u Mariji Bistrici organizirale su partnerske organizacije (Hrvatsko društvo za javno zdravstvo, Hrvatska mreža zdravih gradova, PIN za zdravlje) u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom kao prvim domaćinom skupa ovog tipa. (hzhm.hr)