Samo u Isusu pronalazimo pravu ljubav i pravu slobodu

Samo u Isusu pronalazimo pravu ljubav i pravu slobodu, istaknuo je papa Benedikt XVI. susrevši se u subotu 30. listopada na Trgu Sv. Petra s gotovo 100.000 mladih članova talijanske Katoličke akcije.

Vrhunac susreta bio je razgovor Svetoga Oca s mladima o važnim temama poput ljubavi, odgoja i evanđeoskoga svjedočenja u svakodnevnom životu. Imajte hrabrosti i odvažnosti da nijednu sredinu ne ostavite bez Isusa, zahtjevni je izazov koji je Papa uputio okupljenoj mladeži.

Odgovarajući na pitanja mladih i njihovih odgojitelja, Papa je, polazeći od teme susreta “Ima nešto više. Postanimo zajedno odrasli”, istaknuo da rasti u visinu ne znači i postati uistinu velik te im povjerio kako je, kad je bio njihove dobi, u razredu bio jedan od najnižih učenika, te je stoga toliko više želio jednoga dana biti vrlo velik, ali ne samo po visini, nego je želio učiniti nešto veliko, nešto više od svojega života, premda nije poznavao te riječi “Ima nešto više”. Objasnivši potom što uistinu znači biti velik, odnosno rasti u prijateljstvu s Isusom, Papa je napomenuo da je to pouka koju ni odrasli ne bi smjeli zaboraviti.

“Tako je Isus naučio odrasle da ste i vi 'veliki', i da odrasli trebaju čuvati tu veličinu, koja znači imati srce koje voli Isusa”, rekao je Sveti Otac te dodao da biti “velik” stoga znači voljeti Isusa, slušati Ga i razgovarati s Njim u molitvi, te susretati Ga u sakramentima i misi.

Pravo značenje riječi ljubav bilo je tema drugog pitanja, na koje je Papa odgovorio upozoravajući na pogrešne poruke koje društvo često predlaže mladima.

“Ne možete i ne smijete se prilagoditi ljubavi svedenoj na robu koja se razmjenjuje, koja se troši bez poštovanja prema sebi i drugima, nesposobni za čistoću i neporočnost. To nije sloboda. Mnogo “ljubavi” koju nude mediji, internet, nije ljubav nego samoljublje, zatvaranje, na trenutak vas obmanjuje, ali vas ne čini sretnima, ne čini vas velikima, nego vas veže poput lanca koji guši najljepše misli i osjećaje, guši istinski zanos srca, onu neobuzdanu snagu koja je ljubav, i koja u Isusu pronalazi svoj najviši izraz, a u Duhu Svetomu snagu i vatru koja ražaruje vaše živote, vaše misli i osjećaje”, istaknuo je Sveti Otac.

Da bi se ljubav živjela na pravi način potrebna je i žrtva, dodao je Benedikt XVI. te izrazio uvjerenje da se mladi iz Katoličke akcije ne boje napora oko zahtjevne i istinske ljubavi, jer je ona jedina koja u konačnici pruža istinsku radost. Štoviše, postoji dokaz koji vam pokazuje razvija li se dobro vaša ljubav: ako iz svojega života ne isključite druge, posebno prijatelje koji trpe i koji su sami, osobe u nevolji, i ako svoje srce otvorite velikom Prijatelju, Isusu.

Odgovarajući na kraju jednoj odgojiteljici, Sveti Otac je objasnio što znači biti odgojitelj. Rekao bih da to znači imati radost u srcu i prenositi je drugima da bismo život učinili lijepim i dobrim; to znači ponuditi objašnjenje i ciljeve na životnom putu, ponuditi ljepotu Isusove osobe i pomoći da se drugi zaljube u Njega, u Njegov način života, Njegovu slobodu i Njegovu veliku ljubav punu pouzdanja u Boga Oca. Dobri ste odgojitelji ako znate uključiti sve ljude za dobro najmlađih, rekao je Sveti Otac te upozorio da oni ne mogu biti samodostatni, nego su im i drugi potrebni u odgoju mladih naraštaja.

Zanimljivi su bili dojmovi koji su se mogli čuti na Trgu Sv. Petra. Od onih najmanjih, koji u Katoličkoj akciji vide mjesto na kojemu se može pronaći još jedan prijatelj za igru, do dječaka i djevojčica koje Katolička akcija uči živjeti život zabavljajući se, a to – prema njihovim riječima – znači vjerovati, biti s prijateljima i pronaći sreću družeći se s drugima.

Ima i mladih koji su na susretu s Papom prikupljali energiju kako se ne bi obeshrabrili u teškim trenutcima, a bilo je i mladića i djevojaka koji su Papi željeli reći da su oni njegova “snažna ruka u društvu”.

“Mnoge je od nas Katolička akcija usmjerila na pravi put. Ima djece koja žive na ulici, ali s Katoličkom akcijom slijede pravi put, jer s Gospodinom su u pravim rukama”, istaknuo je jedan mladić, a prenio Hrvatski program Vatikanskog radija. (radio vatikan / ika / gk)