Rim: Međunarodni kongres o kršćanskoj obitelji

Pred više od dvije stotine sudionika na kongresu kardinal Antonelli je ustvrdio da Papinsko vijeće smatra kongres službenim pokretanjem trajnog procesa razmjene iskustava i svjedočenja obiteljskog pastorala. Između mnogih koja su tijekom godine iz cijeloga svijeta pristizala u Rim Papinsko je vijeće za obitelj odabralo 66 obiteljskih iskustava kao potvrdu da i danas obitelj može biti protagonist vjere koja mijenja srca i društvo.

“Željeli bismo pokrenuti trajno prikupljanje i objavljivanje, nakon prikladnog odabira, iskustava kadrih poticati i nadahnjivati nova iskustva jer, kako je rekao Benedikt XVI., iskustva govore činjenicama a uvjerljivija su od ideja, ne govore samo o tome što se mora činiti nego i o tome što je moguće pomoću Božjom učiniti”, rekao je kardinal Antonelli.

Na kongresu su majke, očevi i djeca posvjedočili da je kršćanstvo njihovoj obitelji udahnulo dušu. Stručnjaci će analizirati kršćansku obitelj, a obitelji će svojim svjedočanstvima potvrditi “kreativnost” i vjeru.

“U prvom je dakle planu primjernost dobrih kršćana i crkvena sakramentalnost, primjerenost kršćanskog života u odgovornom služenju slobodom i prihvaćanje Božje milosti; kršćanska i Kristova ljubav, življena, očitovana i naviještana. Da bi se postigao takav stupanj obiteljske odgovornosti, valja razvijati “pastoral istine”, usredotočen na važnost i ljepotu kršćanskog naviještanja, te “pastoral svetosti” prikladan pojedincu i crkvenoj zajednici kako se ne bi zadovoljavali osrednjošću, odnosno življenjem minimalističke etike i površne vjere, te “pastoral milosrđa” odnosno otvaranja dijalogu, promidžbi cjelovitoga ljudskog razvoja, ljudskih prava, obitelji, urednoga društva, sve do osmišljavanja stvarnih oblika društvene zauzetosti”, istaknuo je kardinal Antonelli.

Kongres je započeo misom koju je predvodio kardinal Antonio Canizares, pročelnik Zbora za bogoštovlje i skaramentalnu stegu, ističući u propovjedi da bez euharistije, bar one nedjeljne, nema ni Crkve ni kršćanske obitelji, male Crkve; nema evangelizacije ni njezina subjekta.

Kardinal Canizares i kardinal Antonelli su zajedničkim pismom pozivali vjernike da se u subotu okupe u bazilici Svetoga Petra na “Bdjenju za život koji se rađa”. (radio vatikan / ika / gk)