Rijeka: Proslavljen blagdan sv. Vida, zaštitnika nadbiskupije, grada i katedrale

“Danas osjećamo zahvalnost prema Ocu nebeskom, jer je kao uzor i zaštitnika našem gradu i cijeloj nadbiskupiji dao sv. Vida, dječaka koji je, unatoč nejakoj dobi, položio svoj život za Krista, dakako, ne svojom snagom i moći, koje nije imao, nego jer je bio 'obučen Silom odozgor'. On nas, i kao pojedince i kao zajednicu, potiče i ohrabruje da se otvorimo djelovanju Duha Svetoga koji nas može, unatoč našim slabostima, učiniti vjernim svjedocima Isusa Krista”, rekao je riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić na misi proslave sv. Vida, nebeskog zaštitnika katedrale, grada Rijeke i Riječke nadbiskupije, u srijedu 15. lipnja u riječkoj katedrali.

Nadbiskup je vjernike pozvao da uče iz primjera svetaca i svjedoka vjere. Podsjetio je i na poruke Benedikta XVI. izrečene deset dana ranije u Zagrebu, kojima Sveti Otac poziva na crkveno zajedništvo i vjerno svjedočenje.

“Braćo i sestre, pohod Benedikta XVI. bio je očitovanje Duha Svetoga i njegove ljubavi, ali i predstavljanje zajednice Isusovih učenika koji na ovim prostorima i u današnjem vremenu u njega vjeruju kao u svoga Spasitelja, ali i Spasitelja svakog čovjeka koji se odluči slijediti njegov put. Duh Sveti i oni koji su ga primili svjedočili su za Isusa u Zagrebu početkom lipnja ove godine kao i u Jeruzalemu prije dvije tisuće godina”, kazao je riječki nadbiskup.

Na misi su desetorici vjernika svečano podijeljene Medalje zahvalnosti sv. Vida. Nadbiskup Devčić u propovijedi je i njih istaknuo kao primjere svjedočenja vjere. “Svi se radujemo što u našim župnim zajednicama, uz mnoge koji se drže po strani ili su se posve udaljili od njih, postoje i brojni koji se nesebično ugrađuju u život naših župa i vjerničkih zajednica, pomažući tako našoj mjesnoj Crkvi u cjelini da može davati što uvjerljivije svjedočanstvo za Isusa Krista. Kao priznanje i ohrabrenje svima takvima, izabiremo svake godine pojedine od njih i podjeljujemo im medalju sv. Vida, ustanovljenu 2004. godine na spomen boravka blaženog Ivana Pavla II. u Rijeci.”

“Dragi laureati, vaši župnici, vodstvo naših katoličkih udruga i ja osobno izabrali smo vas desetero kao one kojima želimo ove godine dati tu medalju te vam na taj način izraziti priznanje i zahvalnost za vaše kršćansko svjedočenje kojim ste pomogli 'saziđivati zajednicu u Kristu' i druge u nju dovoditi. Dajući vama medalju, mislimo i na mnoge druge koji na sličan način žive i svoju vjeru svjedoče, odajući i njima priznanje i zahvalnost. A sve neka bude na veću slavu Božju i na spasenje ljudskih duša”, zaključio je nadbiskup. (ika / gk)