Rijeka: Priprema projekata za obilježavanje Godine vjere

Prvom sjednicom Organizacijskog odbora, održanom u utorak 24. travnja, Riječka nadbiskupija započela je s pripremom projekata za obilježavanje Godine vjere koja će u cijeloj Katoličkoj Crkvi započeti 11. listopada ove godine.

“Pastoralne smjernice već je početkom ove godine pripremila Kongregacija za nauk vjere, a one će se u svakoj biskupiji konkretizirati prema specifičnostima mjesne Crkve”, podsjetio je generalni vikar mons. Emil Svažić.

Prva je sjednica bila posvećena pregledu objavljenih smjernica koje predlažu niz pastoralnih inicijativa. Za Riječku nadbiskupiju specifično je da je na nadbiskupijskoj razini pastoralna godina 2007./08. također bila posvećena vjeri pa su neke od inicijativa koje se predlažu za ovu godinu već provedene. Već tada je poseban naglasak stavljen na promociju Katekizma Katoličke Crkve, posebno Kompendija koji je te godine ušao u mnoge obitelji. Cilj je, dakako, bio da vjernici prodube i bolje upoznaju vjerske istine, sadržaj i značenje vjere koju ispovijedaju, a to je i cilj najavljene pastoralne godine.

Godina vjere u Riječkoj nadbiskupiji bit će stoga prilika nastaviti neke od inicijativa. Budući da je Kompendij već prisutan u brojnim obiteljima, nastojat će se na razne načine vjernike potaknuti na čitanje i proučavanje Kompendija i Katekizma. Početak Godine vjere pada upravo na 20. obljetnicu prvog izdanja Katekizma koji je označio konsolidaciju i sažetak učenja II. vatikanskog koncila.

Svi će pastoralni susreti, od nadbiskupijske do župne razine, biti prožeti temom upoznavanja i promišljanja vjere, a u tu svrhu predviđa se i priprema posebnih kateheza i tematskih homilija. Temeljni poticaj za Godinu vjere dao je papa Benedikt XVI. apostolskim pismom “Porta fidei”, te će i ono biti promicano među vjernicima. Papa u njemu traži da se u biskupijama širom svijeta učine pojačani napori radi predstavljanja i svjedočenja pravovjernog nauka sadržanoga u Katekizmu Katoličke Crkve.

Planira se također organizacija mjesečnih kulturnih tribina koje će biti prožete temom vjere u suvremenom svijetu, promatranom s različitih aspekata. Produbljivanje vjere bit će poticaj i za obogaćenje liturgije, pobožnosti i sakramentalnih slavlja, posebno pokorničkog bogoslužja. Predloženo je i provođenje ankete ili istraživanja o poznavanju vjere i vjerskih istina i o uzrocima nevjere. (ika / gk)