Remetinec: Blagoslovljena spilja Majke Božje Lurdske

Blagoslovom nove spilje Majke Božje Lurdske na njezin blagdan u subotu 11. veljače ostvarena je dugogodišnja želja vjernika župe Remetinec, poznatog rasadnika duhovnih zvanja. Spilju, koja je podignuta na otvorenom iza župne crkve Kraljice sv. Krunice, blagoslovio je varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Nakon blagoslova biskup Mrzljak predvodio je u župnoj crkvi misno slavlje uz sudjelovanje mnoštva vjernika te u koncelebraciji sa svećenicima Varaždinsko-topličkog dekanata i svećenicima rodom iz župe Remetinec.

U propovijedi se biskup osvrnuo na Marijin ponizni zaziv 'Veliča duša moja Gospodina', upitavši se da li današnji pojedinci, obitelji, zajednice i društvo veličaju Gospodina ili tzv. naprednog čovjeka 21. stoljeća koji je zagledan samo u sebe i koji smatra da je toliko napredovao da mu Bog više ne treba.

Biskup je potaknuo okupljene da u pobožnosti prema Majci Božjoj budu zagledani u primjer blaženog Alojzija Stepinca koji ju je osobito častio i rado o njoj propovijedao te da u predstojećoj Godini vjere budu spremni obnoviti i učvrstiti svoju vjeru nadahnuti upravo Marijom – uzornom vjernicom i blaženim Alojzijem, čovjekom čvrste vjere.

Župljanima je mons. Mrzljak zaželio da im nova spilja Gospe Lurdske bude poticaj za povjerenje u Boga koji čini velika djela, za zahvalu Bogu za sve što čini i radi čega ga veličamo, te za učvršćenje vjere po primjeru Majke Božje i blaženog Alojzija. Ujedno je zaželio da im nova spilja bude i trajan spomen na vjeru koja je u tom kraju prisutna i osobito živa već stoljećima, ali i poziv da se neprestano obnavlja radi čvrste vjere u svakodnevnom životu.

Na kraju mise upućene su zahvalne riječi biskupu Mrzljaku u ime župnog vijeća i svih župljana. Domaći župnik Josip Pavlek zahvalio je svima koji su se okupili na blagoslovu i proslavi kojoj je prethodila već tradicionalna devetnica, te svima koji su pridonijeli njezinoj izgradnji i uređenju. Nakon mise župni suradnici počastili su sve nazočne, a poseban domjenak priređen je i za bolesne župljane u prigodi 20. svjetskog dana bolesnika. (ika / gk)