Razbiti predrasude koje vjeru svrstavaju u nešto zaostalo

Uz sudjelovanje studenata dubrovačkih sveučilišta i njihovih profesora dubrovački biskup Mate Uzinić predvodio je uz početak nove akademske godine u dubrovačkoj katedrali u nedjelju 20. listopada euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga

U propovijedi biskup je ukazao na skladnu povezanost znanosti i vjere, navodeći primjer dubrovačkog svećenika i znanstvenika Ruđera Boškovića te je istodobno ukazao na zastrašujuću ideju prema kojoj se danas u medijima “po broju ateista, agnostika i nevjernika statistički izračunava napredak nekog društva, pa bi, u skladu s tom teorijom, bila naprednija društva u kojima je više agnostika, ateista i nevjernika, a zaostalija ona društva u kojima ih je manje”. Zajedno s time, napomenuo je, dolaze zahtjevi za micanjem vjeronauka iz škola, križeva s javnih mjesta, itd., što na kraju dovodi do svrstavanja vjernika u one koji su konzervativni i zaostali, a nevjernika u one koji su liberalni i napredni.

Osvrćući se na Isusovo pitanje iz evanđelja hoće li Sin Čovječji, kad se vrati, naći vjere na zemlji, mons. Uzinić je rekao da bi to pitanje želio postaviti i sadašnjim i budućim znanstvenicima ovoga grada, koji kao vjernici i intelektualci imaju “osobitu odgovornost u razbijanju predrasuda koje vjeru i vjersko svrstavaju u nešto zaostalo i štetno za napredak nekog društva, a koje su, zbog interesa ili tko zna kojih razloga, zahvatile veliki broj naših intelektualaca, pa se doista stvara opravdanim dojam da vjera nije nešto za intelektualce” te im ukazao na njihovu odgovornost da “kad Sin Čovječji dođe, nađe vjere na zemlji”.

Kao pomoć u ostvarenju tog cilja biskup Uzinić je ponudio molitvu, koristeći sliku iz starozavjetnog čitanja, gdje u slici Mojsija u molitvi prepoznaje Crkvu koja moli, ali kojoj je, da bi njezina molitva bila plodonosna, potrebno podržavati podignute ruke, čemu služe Aron i Hur. U Aronu je biskup prepoznao svećenike, a u Huru znanstvenike i njihovu odgovornost za napredak i opstanak vjere na zemlji.

Mons. Uzinić je potaknuo okupljene na širenje Evanđelja i kršćanskog optimizma, a studentima i studenticama je poručio da osobitu prigodu za to imaju uključivanjem u organizaciju Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se u travnju 2014. održati u Dubrovniku pod geslom “Na slobodu pozvani” i koji je izvrsna prilika da ostalim mladima “razbijemo predrasude o Isusu Kristu, Crkvi i osobito o tome što znači biti istinski slobodan, jer sloboda nije tek sloboda 'od', nego i 'za' dobro, čovjeka, ljubav, darivanje, služenje”.

Prije završnog blagoslova studenti dubrovačkih sveučilišta i svi vjernici, predvođeni zborom mladih pod ravnanjem prof. Luce Čatić, zazvali su Duha Svetoga na početku nove akademske godine. Euharistijskom slavlju nazočila je i rektorica dubrovačkog Sveučilišta dr. Vesna Vrtiprah. (ika / gk)