Pučka pobožnost je blago Crkve

Papa Franjo slavio je u nedjelju 5. svibnja na Trgu sv. Petra u Vatikanu, povodom Dana bratovština i pučke pobožnosti, misu s članovima bratovština i pobožnih udruga. Unatoč jakoj kiši na misi se okupilo više tisuća članova bratovština, pobožnih i karitativnih udruga iz Italije i raznih dijelova svijeta.
 
Bratovštine, primijetio je Papa u homiliji, moraju karakterizirati evanđeoska autentičnost, crkvenost i misionarstvo. Pučka pobožnost, čije ste vi važno očitovanje, je blago Crkve. Uvijek se napajajte na Kristu, neiscrpnom vrelu, jačajte svoju vjeru, njegujući duhovnu izgradnju, osobnu i zajedničku molitvu, liturgiju. Odlučno kročite prema svetosti. Nemojte se zadovoljiti osrednjim kršćanskim životom, već neka vaša pripadnost bude poticaj na još veću ljubav prema Isusu Kristu, pozvao je Papa okupljene članove bratovština i pobožnih udruga.
 
“Vi imate posebno i važno poslanje, održavati živim odnos između vjere i narodnih kultura kojima pripadate, a činite to pučkom pobožnošću; kada primjerice u procesiji nosite Raspetoga, to nije samo vanjski čin nego i svjedočite srž Gospodinova vazmenoga otajstva, sebi i zajednici očitujete da u stvarnom životu valja slijediti Krista da nas preobrazi. Isto tako, kad očitujete pobožnost prema Blaženoj Djevici, upućujete na najuzvišenije ostvarenje kršćanskoga života, na Onu koja je svojom vjerom i svojom poslušnošću volji Božjoj, kao i svojim meditiranjem Božje riječi i Kristovih djela, postala savršena učenica Gospodinova”, ustvrdio je papa Franjo.
 
Vi, nastavio je Papa, pomažete da se vjera prenosi narodu, naročito jednostavnima, onima koje evanđelje naziva 'maleni'. Uistinu, zajedničko posjećivanje svetišta kao i druge pučke pobožnosti, vodeći sa sobom djecu i druge osobe, po sebi je naviještanje Radosne vijesti. Budite navjestitelji i uvijek pozorni na djelotvornu ljubav, potaknuo je Sveti Otac.
 
Nakon mise Papa je pošao među vjernike okupljene na Trgu i posebno se srdačno pozdravljao s bolesnima. (ika / gk)