Prvi put uoči božićnih blagdana u Zaboku uređene jaslice na otvorenom

Iako se tijekom prosinca u većini naselja podosta pažnje posvećuje blagdanskom ukrašavanju, nerijetko se zna dogoditi da u tom blještavilu  raznobojnih žarulja i šarenih vrpci izostanu  ona istinska, prepoznatljiva obilježja Božića.

Jedan od mnogih božićnih običaja je i izrada jaslica. Danas jaslice nalaze mjesto gotovo ispod svakog božićnog drvca. Naravno, kućne jaslice, za razliku od onih u crkvi, ponekad su vrlo skromne, bez mnogo likova, sadržajno usmjerene samo na događaj u betlehemskoj štalici.

Ozračju nadolazećih blagdana u Zaboku ove su se godine, na inicijativu župnika Marijana Culjaka, u izradi jaslica na otvorenom pri oživotvorenju takve zamisli, posebno angažirali Romana Grabušić i Barbara Fiket kao i naš umjetnik Aleksandar Šandor Pavišić.

Jaslice su ručno izrađene od prirodnih materijala i bit će napravljene u izvornim zagorskim nošnjama. Nošnje nisu posuđene od naših baka koje ih možda još čuvaju u svojim vitrinama već su izrađene po vještim rukama gđe Romane. Jaslice će biti postavljene u zadnjem tjednu došašća pa Vas pozivamo da ih dođete pogledati.
                            
Darko Fiket