Prva knjiga o životu svih slugu i službenica Božjih u Hrvata

Knjiga “Svjedoci evanđelja. Sluge Božji i službenice Božje u Hrvata” autora dr. Ivana Damiša objavljena je u nakladi Glasa Koncila. Riječ je o prvoj knjizi u kojoj su sakupljeni podaci o životu, radu i svetosti svih slugu i službenica Božjih u Hrvata.

Knjiga na 416 stranica donosi popis i životopise 26 slugu i službenica Božjih u Hrvata prema datumu pokretanja kauze. Vremenski gledano, obuhvaćeno je razdoblje od početka 19. stoljeća do kraja 2009. godine.

U knjizi su prikazane samo osobe koje su umrle na glasu svetosti i za koje je mjesni biskup na razini biskupije otvorio kauzu ili kanonski postupak (iako u Hrvata ima puno ljudi koji su poznati kao ugodnici i ugodnice Božje, za njih još nije otvoren kanonski postupak).

Uvodno poglavlje govori o pojmu svetosti, postupku proglašenja svetih te donosi pojmovnik osnovnih pojmova vezanih uz temu. Životopis svakog sluge Božjeg i službenice Božje uz bogate ilustracije sadrži i molitvu (ili više njih), izbor iz literature te podatke o (vice)postulaturama. (vp, gk)